Full version: Gurka
Sabina L
Är det någon som har något bra recept på gurka? Jag börjar få massor nu och snabbsaltar en del (skär en skåra längs med gurkan och lägger i salt, låt stå över natten i en burk i kylskåpet) vilket är jättegott men behöver någon inläggning som håller lite längre.
Tacksam för lite tips!
netaave
Bostongurka

500 gr gul lök
500 gr grön slanggurka
500 gr paprika i olika färger
500 gr syrliga äpplen
vatten

Ättikslag:
3 dl vatten
3 dl ättikssprit
3 dl socker
1 msk salt
1 msk gula senapsfrön

Skala och tärna löken
skölj grönsaker och äpplen väl
tärna gurkan
kärna ur och tärna paprika och äpple


Lägg lök och paprika i en bunke, koka upp vattnet och häll det över, låt stå 10 min och sila sen bort det.
Blanda ingredienserna till lagen och koka upp det, lägg i grönsaker, lök och frukt.
Låt alltsammans koka i 10 min utan lock till ingredienserna är mjuka och allt verkar simmigt.
Häll hett på varma burkar och tillslut väl.
netaave
Saltgurka

4 kg små fasta Västeråsgurkor 8-10 cm långa
svart vinbärsblad
körsbärsblad
dillkronor
1 bit pepparrot ca 5 cm, skalad och tärnad
1 msk vitpepparkorn
2-4 bitar hel ingefära

Saltlag:
4 l vatten
4 dl grovt jodfritt salt

Ättikslag:
7,5 dl ättikssprit
4 l vatten
4 dl grovt salt
1 tsk alun
2 tsk vinsten

Borsta gurkorna mycket väl i ljummet vatten.
Blanda ingredienserna till saltlagen och låt dem ligga i den 1 dygn.

Koka upp ättikslagen och låt den kallna.
Varva gurkor i stora glasburkar med väl rengjorda blad, dillkronor, papparrot och kryddor.
Häll ättikslagen över gurkorna och lägg på en lätt press.
Mogna i 3-4 veckor.

Skivad ättiksgurka

2 kg Västeråsgurka
vatten
1 dl salt/l vatten
dillkronor
1 bit pepparrot ca 5 cm

Ättikslag:
1 l ättikssprit
1 l vatten
6 dl socker
3 msk salt
2 msk gult senapsfrö
2 krm bensonat

Borsta gurkorna, skölj dillkronor, skala och skiva pepparrot
Skiva gurkorna i 1-1,5 cm tjocka skivor
varva gurkskivormed dill och pepparrot i burkar
Koka upp lagen och häll den het över gurkorna, täck och låt stå 3 dygn.
Häll av lagen, smaka av, tillsätt ev mer ättika.
koka upp lagen, skumma den väl och häll på nytt över gurkorna, se till att det täcker.
Mogna 4-5 veckor.
Sabina L
Tack så mycket Neta!
Nu är det bara att vänta på fler mogna gurkor och sen testa recepten.
JonasQ
Detta håller iofs inte så förfärligt länge men är väldigt gott.

Tzatsiki
Riv önskad mängd gurka med rivjärn
Krama vattnet ur gurkan eller låt stå ngn timme i sil
Tillsätt salt och svartpeppar enligt förstånd, massor med pressad vitlök och rör ner naturell youghurt tills gurkorna täcks.

Kan ätas direkt men vinner på att stå så att vitlöken får gifta sig med resten. Brukar ofta äta den till grillat, både fisk, fågel och kött.
lavendel
Hej rolleyes.gif !
Alla recept där man ska använda squash...som tex. ratatouille...tycker jag blir godare och krispigare med vanlig slanggurka....skrapa bort innanmätet bara..annars kan det bli lite vattnigt!
Lavendel
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon