Sabina L
12-07-2004, 13:31
Är det någon som har något bra recept på gurka? Jag börjar få massor nu och snabbsaltar en del (skär en skåra längs med gurkan och lägger i salt, låt stå över natten i en burk i kylskåpet) vilket är jättegott men behöver någon inläggning som håller lite längre.
Tacksam för lite tips!
netaave
12-07-2004, 14:55
Bostongurka
500 gr gul lök
500 gr grön slanggurka
500 gr paprika i olika färger
500 gr syrliga äpplen
vatten
Ättikslag:
3 dl vatten
3 dl ättikssprit
3 dl socker
1 msk salt
1 msk gula senapsfrön
Skala och tärna löken
skölj grönsaker och äpplen väl
tärna gurkan
kärna ur och tärna paprika och äpple
Lägg lök och paprika i en bunke, koka upp vattnet och häll det över, låt stå 10 min och sila sen bort det.
Blanda ingredienserna till lagen och koka upp det, lägg i grönsaker, lök och frukt.
Låt alltsammans koka i 10 min utan lock till ingredienserna är mjuka och allt verkar simmigt.
Häll hett på varma burkar och tillslut väl.
netaave
12-07-2004, 15:28
Saltgurka
4 kg små fasta Västeråsgurkor 8-10 cm långa
svart vinbärsblad
körsbärsblad
dillkronor
1 bit pepparrot ca 5 cm, skalad och tärnad
1 msk vitpepparkorn
2-4 bitar hel ingefära
Saltlag:
4 l vatten
4 dl grovt jodfritt salt
Ättikslag:
7,5 dl ättikssprit
4 l vatten
4 dl grovt salt
1 tsk alun
2 tsk vinsten
Borsta gurkorna mycket väl i ljummet vatten.
Blanda ingredienserna till saltlagen och låt dem ligga i den 1 dygn.
Koka upp ättikslagen och låt den kallna.
Varva gurkor i stora glasburkar med väl rengjorda blad, dillkronor, papparrot och kryddor.
Häll ättikslagen över gurkorna och lägg på en lätt press.
Mogna i 3-4 veckor.
Skivad ättiksgurka
2 kg Västeråsgurka
vatten
1 dl salt/l vatten
dillkronor
1 bit pepparrot ca 5 cm
Ättikslag:
1 l ättikssprit
1 l vatten
6 dl socker
3 msk salt
2 msk gult senapsfrö
2 krm bensonat
Borsta gurkorna, skölj dillkronor, skala och skiva pepparrot
Skiva gurkorna i 1-1,5 cm tjocka skivor
varva gurkskivormed dill och pepparrot i burkar
Koka upp lagen och häll den het över gurkorna, täck och låt stå 3 dygn.
Häll av lagen, smaka av, tillsätt ev mer ättika.
koka upp lagen, skumma den väl och häll på nytt över gurkorna, se till att det täcker.
Mogna 4-5 veckor.
Sabina L
13-07-2004, 07:47
Tack så mycket Neta!
Nu är det bara att vänta på fler mogna gurkor och sen testa recepten.
Detta håller iofs inte så förfärligt länge men är väldigt gott.
Tzatsiki
Riv önskad mängd gurka med rivjärn
Krama vattnet ur gurkan eller låt stå ngn timme i sil
Tillsätt salt och svartpeppar enligt förstånd, massor med pressad vitlök och rör ner naturell youghurt tills gurkorna täcks.
Kan ätas direkt men vinner på att stå så att vitlöken får gifta sig med resten. Brukar ofta äta den till grillat, både fisk, fågel och kött.
lavendel
21-07-2004, 15:40
Hej

!
Alla recept där man ska använda squash...som tex. ratatouille...tycker jag blir godare och krispigare med vanlig slanggurka....skrapa bort innanmätet bara..annars kan det bli lite vattnigt!
Lavendel
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.