moka
Måste dela med mig av ett recept jag hittade i en tidning. Lagade dem idag och har nu en härlig doft av lavendel i köket och har hunnit mumsa upp en stor del redan wub.gif>lagar dubbla satsen nästa gång!

Lavendelkakor

2 1/2 dl mjöl
100 g smör
3/4 dl strösocker
rivet skal av en halv apelsin(...jag tog citron istället)
1 tsk fint smulad lavendel (jag tog färsk o hackade den fint)
1 tsk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser o forma degen till en rulle ca. 3 cm i diameter.
Låt den vila ca. 60 min (...men jag la in den i frysen 10-15min i stället...har lite svårt att hålla mig till recept till punkt o pricka, har man den via frysen är det så enkelt att skära sen)
Skär i tunna skivor o tryck dem lätt med en gaffel.
175 grader ca.10min
tongue.gif
Har nån annan något recept där lavendel ingår?
solkatten
Använde du bladen eller blommorna?
råse-marie
Tänkte just fråga det samma !!!
Blommor eller blad????
Måste prova det lät så kul.
Och jag är tokig i lavendelblomman wub.gif wub.gif wub.gif wub.gif
Salvia
LAVENDELSKORPOR

1/2 dl färska lavendelblommor(eller halva m. torkade)
1dl hackad mandel
2ägg
2dl socker
1 dl hackad mörk choklad
4dl vetemjöl
2tsk bakpulver

Hacka blommorna (svårt , jag struntade i det)
Vispa ägg och socker hårt
Rör ner blom,mandel och choklad -hack i äggsmeten
Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret
Rulla 2 rullar i hela plåtens längd
Lägg dom på bakplåtspapper och platta till dom lätt med handen.
Grädda i 225grader 12 -15min
Låt döm svalna lite och skär sedan upp dom.
Vänd snittytan upp och grädda i ca 5 min till.
Om dom känns sega kan man torka dom på eftervärmen när ugnen är avstängd.Eller i 50 grader med luckan på glänt.

Dom blir säkert goda även utan lavendel-Akta tänderna!
moka
Jag använde mig av färska blad (tar nästa gång lite mer!... smaken blir väl mer koncentrerad om man tar torkade). Kanske blommorna går lika bra eller en blandning av båda? Bara att pröva sig fram... smile.gif

Ska pröva Salvias skorpor också!
moka
Skrev just ett recept på en ljuvlig basilikaparfait och kom på idén att man kunde byta ut basilikan mot lavendel och kanske lite apelsin som smaksättning... rolleyes.gif
Honungsros
*rusar ut och plockar lavendel* wub.gif

/Honungsros
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon