Full version: Val av jord?
Tyr
Jag undrar om det är stor skillnad på vanlig blomjord och såjord.
Och isåfall vad är det som gör såjorden så speciellt bra för små plantor och frön?
Är det för att den är mer näringsrik? Går det att så med vanlig jord eller skall man ha för vana att alltid använda såjord?


Sen har jag hört att man kan påskynda tillväxten om man lägger sköljda och torkade frön från exempelvis frukter i kylen/frysen 1 dygn innan sådd. Stämmer det och varför är det så?
Åsa, mälardalen zon 2
Såjorden innehåller mindre gödning och den ska gärna vara lucker och ha bra dränering. Är det kraftig jord med den mängd av gödning som brukar finnas i krukväxtjord så kan de tunna små rötterna fröerna skickar ut brännas sönder. Vissa växtslag kan dock gro utmärkt även i krukväxtjord ex. tomat, paprika, pumpa, squash och liknande.


Man kan använda vanlig krukväxtjord och blanda i näringsfattiga saker som ex. grus, sand, perlit, små lecakulor mm. då brukar jorden gå utmärkt att använda som såjord.
Susanne i Linköping
CITAT (Tyr @ 05-02-2003, 21:36)
Sen har jag hört att man kan påskynda tillväxten om man lägger sköljda och torkade frön från exempelvis frukter i kylen/frysen 1 dygn innan sådd.

Sök bland gamla inlägg efter ordet "stratifiering" så får du veta allt du kan behöva om detta. Det handlar om att lura fröerna att det varit vinter, man behöver göra så med vissa fröer. Ja, egentligen HAR det ju varit vinter, men det vet inte de torkade fröerna om. rolleyes.gif
Åsa, mälardalen zon 2
I frysen bör man aldrig lägga fröer efter att man blötlagt dem. Ska man kallstratifiera fröer (lura dem att det är vinter) så är den optimala temperaturen +0-5C, kallstratifieringen brukar pågå några veckor eller några månader, ett dygn kallstratifiering gör ingen nytta.

En del fröer tål dock inte kyla speciellt bra utan de gror bättre i lite varmare jord. Många exotiska fröer från regnskogen behöver ingen köldperiod för att gro, i regnskogen blir det aldrig speciellt kallt så en kallperiod är inte naturligt för de fröerna. Man brukar lyckas ifall man försöker härma naturen, är det perennafröer från områden som har vinter så är det ofta så att det behövs en kall period för att fröna ska bryta ned groningshämmande ämnen. De groningshämmande ämnena finns där för att hindra fröna att gro vid fel tidpunkt.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon