Det finns flera olika tillverkare av kvalitetslinoljeprodukter i Sverige. Jag skulle rekommendera att köpa av någon av dessa eftersom de har lagt ner omfattande forskning på att utveckla den gamla beprövade produkten ytterligare. Idag har alla dessa oljefärger max 4% lösningsmedel och en färg, från Fönsterhantverkarna i Ystad
http://www.linoljeprodukter.se/sv/startsida.html innehåller inga lösningsmedel alls! Bara linolja och pigment. Dessutom bör man använda deras linoljesåpa att rengöra penslarna med så får man en helt lösningsmedelsfri arbetsmiljö. (Man ska inte heller förtunna färgen vid första strykningen.) Dessa färger är också mycket dryga. På hyvlat virke (som det är frågan om på fönster) räcker 1 liter till så mycket som 20 kvm! Så det höga literpriset förvandlas snabbt till ett lågt kvm-pris!
Vill man emellertid blanda själv så går det naturligtvis bra. Kontakta t.ex Centrum för byggnadsvård i Gysinge
http://www.gysinge.nu för att få hjälp med det.
En annan bra länk är Skansen
http://www.byggnadsvard.skansen.se/ . Klicka på Byggnadsvårdslänkar. Där hittar du det mesta som går att hitta om byggnadsvård och hittar säkert nån information om hur man blandar sin egen linoljefärg! Man ska i alla fall ha kallpressad kokt linolja, pigment och sickativ (torkmedel) som ett minimum av ingredienser i en linoljefärg.
Det finns förmodligen ingen bättre färg än linoljefärg att skydda fönster med, men för att det ska fungera måste man utgå ifrån trärena bågar och man måste använda kvalitetsproduker gjorda på kallpressad linolja.
Man börjar med att grunda med kallpressad rå linolja. Man stryker på flödigt och låter det dra in och sedan torkar man bort det överflödiga. När ytan har torkat, kanske ett dygn, kan man måla på linoljefärgen. Man målar i mycket tunna lager som får torka i minst 24 timmar. De nya linoljefärgerna är normalt övermålningsbara efter den tiden vid 24 grader. Linoljefärg "torkar" inte i vanlig bemärkelse utan oljan reagerar med luftens syre och bildar en oxid. Tre strykningar ska göras om man utgår ifrån rent trä. Man ska arbeta in färgen ordentligt i träet och kom ihåg att stryka mycket tunt!
Har man tagit ut glasrutorna och ska kitta om dem ska man först lägga en spärr av schellack i kittfalsen, annars drar träet ur linoljan ur kittet och detta torkar fortare och faller sönder. Kom ihåg att måla ett par mm in på glaset för att spärra mot fukt!
Är träet inte bart utan det finns färgrester kvar måste man vara säker på att det är äkta linoljefärg om man inte ska behöva ta bort det, annars fungerar inte linoljefärgens goda egenskaper på rätt sätt. Plastfärger och alkydoljefärger har mycket större partiklar än oljefärg gjord på kallpressad linolja och lägger sig som ett mer eller mindre tätt skikt utanpå träet. Linoljefärgen däremot suger in i träet och låter ytan andas så att man inte får fuktskador pga av innestängd fukt.
Linoljefärg åldras normalt på det sättet att oljan fortlöpande oxiderar med luftens syre och pigmentet fälls ut. Färgen krackelerar om man har målat för tjockt annars kritar den bara helt enkelt. Man kan förlänga färgskiktets livslängd avsevärt - förmodligen i evighet! - genom att regelbundet (var 3:e-5:e) år badda ytan med en svamp indränkt i kallpressad kokt linolja. Ytan mättas då åter med olja och återfår sin glans. Har man målat med vit färg bör man också tillsätta lite pigment i oljan. På så sätt kan man slippa att måla om på mycket länge.
Att betrakta linoljefärg som en beständig ytbehandling är fel. Man ska se det som ett "offerskikt" som man får underhålla och förnya för att träet ska sparas och skyddas. Rätt skött kan en linoljebehandlad träyta leva hur länge som helst eftersom det inte är någon risk för att man bygger in fukt som ger röta, vilket tyvärr händer allt för ofta med nya färger.
Folksam har igång en långtidstest av färger för träfasader. Där har man nu redovisat resultatet efter två år och har bl.a. kommit fram till att i stort sett alla färger har mögelpåväxt, så även linoljefärgerna och att färgerna krackelerar osv. Vad man då inte förstår är att detta är linoljefärgens normala sätt att åldras och att just för att oljefärgen kritar och släpper ifrån sig material så kommer också möglet att ramla av! Sedan har man gjort flera logiska vurpor vilket gör att man inte får svar på de frågor man ställer och som testet skulle ge svar på. Detta belyses i en utmärkt artikel i senaste numret av Byggnadsvård, medlemstidningen från Svenska Byggnadsvårdsföreningen. Att färger idag får mögelpåväxt är inget konstigt eftersom alla beprövade effektiva mögelmedel är förbjudna! Men där har alltså linoljefärgen ett övertag eftersom den ju kontinuerligt släpper ifrån sig skikt och därmed möglet så slipper man oroa sig för att det ska gå in i träet!
Jag tycker inte det är svårt att måla tunt med linoljefärg, bara man har en bra pensel som är avsedd för det. Det går att köpa hos dem som säljer färgerna. Sen luktar det ju så gott också!
Honungsros´ make