myskmadra
18-07-2004, 21:38
Jag har groteska mängder basilika i mitt växthus. Har nu lagt in i olja, vinäger och torkat och det finns mera att ta av. Fler tips?
Förutom att äta upp den direkt............
Hälsningar!
Åsa, mälardalen zon 2
18-07-2004, 21:56
Det brukar gå bra att frysa in basilikan som den är bara stoppa bladen i en burk och stoppa i frysen.
+Man kan också göra pesto (och även pesto brukar gå bra att frysa)
Italiensk pesto
Pesto är en italiensk basilikaröra som, tillsammans med endast nykokt färsk pasta och färskriven parmesanost, är en enkel och underbart god rätt. Men också till grillat kött eller fisk är peston ett gott tillbehör vid sommarens grillmåltider.
Basilikabladen, ta bort stjälkarna, ska stötas i mortel eller kör alltsammans i matberedare. För 6 - 8 personer behövs 3 dl finmalda basilikablad, 4 stora finhackade vitlöksklyftor, 1/2 - 1 dl malda pinjenötter.
Blanda i 1 - 2 dl olivolja, lite i taget. Sist rörs ca 1 dl färskriven parmesanost ner. Peston ska bli en tjock röra.
Mvh
Fenja
inertia
19-07-2004, 00:19
man kan också frysa den genom att hacka den och lägga "hacket" i en iskubsform och hälla på vatten så det täcker. sedan kan man slänga i en kub i maten när man behöver. jag är inte alls säker, men jag har hört att den håller längre om man fryser den så här än om man bara fryser den som den är.