CallEva på Öland
Hej bland dropparna.
Lavendeln blommar för fullt...
Har någon provat göra gele på denna vackra växt?


Calle på Ön där dropparna faller tätt
Fenja
Jag skulle tro att du kan använda detta recept till Lavendelgele också:

Rosensylt
450 g doftande röda eller rosa rosenblad
5 ½ dl vatten
5 ½ dl socker
pressad saft av 2 citroner
1 msk rosenvatten

Rensa bort den inre vita delen av blombladen. Skölj och låt bladen rinna av. Koka upp vattnet i en tjockbottnad gryta. Sänk värmen så vattnet sjuder och lägg i bladen. Blandningen bubblar upp så grytan kan bara vara halvfull. Sjud ca 5 minuter tills bladen mjuknat. Tillsätt socker och citron. Koka upp och sjud 30 minuter, rör då och då. Häll i rosenvattnet när blandningen tjocknat.
Låt bubbelkoka tills ytan blir skummig. Låt geléet svalna lite.
Häll upp på rena burkar och sätt på lock.
Mvh
Fenja
KURT
CITAT (Fenja @ 22-07-2004, 02:33)
Jag skulle tro att du kan använda detta recept till Lavendelgele också:

Rosensylt
450 g doftande röda eller rosa rosenblad
5 ½ dl vatten
5 ½ dl socker
pressad saft av 2 citroner
1 msk rosenvatten

Rensa bort den inre vita delen av blombladen. Skölj och låt bladen rinna av. Koka upp vattnet i en tjockbottnad gryta. Sänk värmen så vattnet sjuder och lägg i bladen. Blandningen bubblar upp så grytan kan bara vara halvfull. Sjud ca 5 minuter tills bladen mjuknat. Tillsätt socker och citron. Koka upp och sjud 30 minuter, rör då och då. Häll i rosenvattnet när blandningen tjocknat.
Låt bubbelkoka tills ytan blir skummig. Låt geléet svalna lite.
Häll upp på rena burkar och sätt på lock.
Mvh
Fenja

Hur blir det sylt eller gelé av det när det inte innehåller pektin?
CallEva på Öland
Tack Fenja!
Värt ett försök...



Calle på Ön utan regn
KURT
Jag tycker att de flesta recept innehåller tillsatt pektin:

http://whatscookingamerica.net/LavenderJelly.htm
http://earthnotes.tripod.com/lavender.htm
http://www.recipegoldmine.com/canning/canning174.html
http://www.gourmed.gr/greek-recipes/show.a...eid=17&arid=372

Ev skulle man kunna tänka sig att göra gelé av något bär som naturligt inte har så dominerande smak men som innehåller naturligt pektin (vita vinbär?) och sedan smaksätta med lavendel.
Fenja
Kurt!
Det brukar geléa sig på grund av den långa kokningstiden, man gör ett geléprov innan man häller upp. Rosor innehåller uppenbarligen lite naturligt pektin. Men givetvis kan man tillsätta extra pektin om man vill vara på den säkra sidan. Pektinsocker kan användas liksom Certo.
Mvh
Fenja
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon