Troligtvis måste du behandla ofta varje år, har man en gång fått mjöldagg på en vinbär brukar det hänga kvar.
Har du redan en hel del vita blad och förstörda bär har tyvärr inte de där medlena så stor verkan, de medel vi får använda i sverige måste man börja tidigt med när man ser de allra första små symptomen och sedan sprutar man någon gång i veckan (mängd per buske går inte att uppge det är stor skillnad i storlekarna på olika buskar) för att bromsa angreppen. De medel vi har tillgång till brukar inte utrota mjöldaggen helt. Och ja mjöldagg smittar via luften ofta går mjöldaggssvamparna bara på ett växtslag så vinbärsmjöldaggen kommer inte att hoppa över till rosor, perenner mm.
Om det inte är arvegodsbuskar som har sentimentalt värde så skulle jag byta ut dem mot mjöldaggsresistenta sorter.
ex. Ben Sarek, Hedda, Öjebyn, Polar, Storklas, Intercontinental
Är det arvegods kan man testa att ex. flytta busken ifall det är torr mark (speciellt svarta vinbär vill ha lite fuktigare jord) + behandla busken med åkerfräken som är kiselrikt från våren och framåt
http://www.odla.nu/metoder/akerte.shtml(även sådant som SM3 ska stärka växter mot svampangrepp
http://www.runabergsfroer.se/asp/Main.asp?...id=65&kat=tillb)
Vet inte Vad Nelsons mjöldaggspreparat innehåller och om det är godkänt för ätliga växter annars så brukar Kumulus DF (svavel) fungera ganska bra mot mjöldaggsangrepp + det är godkänt för ekologisk odling av Fruktträd, vinbär, krusbär, jordgubbar mm. och det brukar finnas i den vanliga trädgårdsbutiken, man behöver ingen utbildning för att använda detta medel. Kumulus kan användas redan vid knoppsprickningen för att ev. bromsa mjöldaggssvampar som övervintrat på busken.