Ätlig trädgård
27-07-2004, 08:28
Hallå!
Jag sitter här med två vackra glasflaskor och massa örter och är sugen på att göra smaksatta oljor att kunna ha i maten sedan.
Vilken olja ska man ta? Olivolja?
Om jag vill "lägga in" mina chilisar, hur gör jag det på bästa sätt?
Jätteglad för lite tips!
Annica i Sörmland
27-07-2004, 10:15
Tror att du är på rätt spår med olivolja. Har för mig att det är vad de brukar använda i alla matprogram på TV. Skulle inte förvåna mig om det finns tips att hitta på nätet.. På fler ställen än odla, alltså!

ICA brukar ha mycket skojigt på sin hemsida. Sen kan du säkert hitta förslag i nån bok, endera genom att traska in på biblioteket eller också nån trevlig bokhandel. Själv vill jag gärna äga "bra-att-ha"-böckerna....
Olivolja är den matolja som är stabilast - som håller sig längst. Det går att använda andra med men de har en kortare hållbarhet innan de härsknar. Prova också att smaksätta vinäger med örter, det är perfekt till både salladsdressingar och matlagning. Välj den vinäger du tycker bäst om, jag använder oftast balsamvinägern som har en rund smak. Ställ oljan/vinägern med örterna i ett soligt fönster i cirka tre veckor, skaka dem ofta, sedan silar du bort örterna och förvarar kallt.
Mvh
Fenja
Ätlig trädgård
27-07-2004, 17:39
Tack för era svar!
Ska försöka med olivolja.
Balsamvinäger är den svarta eller hur?
netaave
27-07-2004, 21:10
Prova också med kallpressad rapsolja, den slår olivoljan med hästlängder i både smak och användning tycker jag.
myskmadra
27-07-2004, 21:42
Om man vill prova att göra massageolja med till exempel lavendel i, vilken olja är då lämplig?
Kallpressad olivolja, den är stabilast, har längst hållbarhet alltså. Men det finns också färdiga massagebaser som du bara kan tillsätta doft- eller annan verksam växtolja till.
Mvh
Fenja
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.