Bor man i zon 1-2 kan man hinna få fullstora lökar vid direktsådd, högre upp bör man förkultivera löken ifall man använder frö.
http://www.odla.nu/vegt/matlok.shtmlKopierat från Runåbergs, om löksådd:
"SÅDD: Så de svarta fröna ca 1 cm djupt i mars - april, inomhus eller i drivbänk. Håll god värme under groningen, gärna 20 - 25°C. När plantorna kommit upp ska de stå ljust, luftigt och svalt. I synnerhet de sista veckorna innan utplantering är det viktigt att temperaturen inte är för hög (max 15°C). Annars kan löken börja svälla i förtid, i tron att det är full sommar. Plantorna blir stadigare om man, under de första 4-6 veckorna, klipper bladen då och då till en höjd på ca. 6 cm. Klippet går bra att äta som gräslök. Plantera ut på friland så snart jorden blivit lite uppvärmd och frostrisken är över. Sätt löken grunt och fast. Lök har lång utvecklingstid och kan bara sås direkt på friland i södra delarna av landet. Så 40-60 frön/sträckmeter. Vid sättlöksodling sås 4-500 frön/sträckmeter i ett 10 cm brett band."