Här är ett bröd som jag bakar ofta. Det är ett recept på surdegsbröd som jag har ärvt av min mamma. Det är inte särskillt grovt men fantastiskt gott och enkelt. Man kan nog göra det grövre om man önskar genom att byta ut en del av vetemjölet.
Deg1 (dag 1)
50g jäst
3dl ljummet vatten
3 dl rågsikt
Smula ner jästen i vattnet, tillsätt mjölet, blanda väl och låt jäsa övertäckt med plastfilm i 1 dygn i rumstemperatur. Tag en stor bunke för degen reser sig först för att sedan sjunka ihop ... det är OK
Deg 2 (dag 2)
7 dl ljummet vatten
4 tsk salt
2 msk olja
8 dl rågsikt
ca: 14 dl vetemjöl
Tillsätt alla ingredienserna i deg 2 till deg 1. Blanda väl (i matberedare) och låt jäsa 1/2 timme.
Tag upp degen, arbeta upp den på bordet, tillsätt ev. mera mjöl om degen känns lös. Gör 3 limpor och låt dem jäsa på plåten 1/2 timme. Bakas i 200 grader i 40 minuter. Kan med fördel penslas med ljummet vatten alldeles innan man sätter dem i ugnen.