Tirre
Mitt favvorecept för svarta vinbär är "Hirams svartvinbärssylt", hittat i Råd & Rön 1992!
Hiram skrev visst kokböcker på 60-talet och receptet, som är från -66, lär vara en klassiker.

Enkelt och supergott och man behöver inte leta specialingredienser. Har man ett paket socker hemma så är det bara att köra.

1 kg svarta vinbär
1 l vatten
2 kg socker

Koka upp vattnet och häll i de repade bären.
Koka långsamt i 15 min.
Lyft av grytan och rör i sockret lite i taget så att det smälter och sylten hinner svalna litegrann.
Häll upp på väl rengjorda och bensoatsköljda burkar (glöm inte skölja locken!), så håller sylten minst ett år i kylen!
Som det står i mitt urklipp:
"Frestas inte att dra ner på sockermängden. Det ska vara så här mycket socker som konserveringsmedel."

Sylten är kanongod på gröt, i fil och som tårtfyllning.
Kattgräs
Låter gott.
wub.gif

Jag har fryst in svarta vinbär i 2-litersportioner för att göra saft när det behövs. Det borde ju gå att göra samma sak för sylt?

Har lite dålig erfarenhet av konserveringsmedel, det hjälper inte alla gånger trots att det står i kylen. Burken/flaskan öppnas ju flera gånger under tiden... sad.gif
Tirre
Funkar nog utmärkt på frysta bär. Jag har inte provat, men det brukar gå bra i andra recept.

Och konserveringen har funkat bra för mig. Utan några som helst tillsatser utom sockret.
Fyll inte på för stora burkar, så slipper du problemet med att de åker ut och in ur kylen i flera månader.
Jag hade 2 burkar kvar från förra sommarens skörd när jag kokte ny sylt på årets bär, för en knapp månad sedan. Förra veckan tog jag ut den sista burken och då hade den börjat få litelite mögel på toppen. Det är den enda som visat tecken på att bli dålig och den har som sagt stått i över ett år. Visserligen oöppnad, men ändå.
Så det håller väldigt bra, tycker jag.

Dessutom är sylten så smaskig att det är svårt att få en burk att vara längre än en vecka eller två...
wink.gif
KURT
Om man tappar upp svartvinbärssylten VARM på varma rena burkar så behöver man inget konserveringsmedel och de håller sig flera år i rumstemperatur.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon