Mitt favvorecept för svarta vinbär är "Hirams svartvinbärssylt", hittat i Råd & Rön 1992!
Hiram skrev visst kokböcker på 60-talet och receptet, som är från -66, lär vara en klassiker.
Enkelt och supergott och man behöver inte leta specialingredienser. Har man ett paket socker hemma så är det bara att köra.
1 kg svarta vinbär
1 l vatten
2 kg socker
Koka upp vattnet och häll i de repade bären.
Koka långsamt i 15 min.
Lyft av grytan och rör i sockret lite i taget så att det smälter och sylten hinner svalna litegrann.
Häll upp på väl rengjorda och bensoatsköljda burkar (glöm inte skölja locken!), så håller sylten minst ett år i kylen!
Som det står i mitt urklipp:
"Frestas inte att dra ner på sockermängden. Det ska vara så här mycket socker som konserveringsmedel."
Sylten är kanongod på gröt, i fil och som tårtfyllning.