abborrmaster
14-02-2003, 14:45
Är stretifiera att lägga em i vatten nåra dar eller morgonjuice elller fila på eller vad innebär det?
/Simon
abborrmaster
14-02-2003, 14:46
jag menade stratificiera... tror jag

/Simon
= köldbehandling. Vissa frön behöver en tid i kyla, typ kylskåpet, för att gro.
Man lurar alltså det stackars fröet att det har varit vinter...
kerstin z5-6
14-02-2003, 14:51
Stratifiera betyder att fröerna behöver en kylperiod innan de kan gro.
För de flesta räcker det med kylskåpskallt -andra tex ranunkelväxter ,stormhattar etc vill ha minus ett par grader.
Du kan INTE lägga fröna som de är i frysen eller kylen
Så och vattna som vanlig -låt stå i rumstemp i 1-2 dygn -Sätt ut under snön eller annat skydd 4-6 veckor räcker för de dflesta /alt i kylskåpet-ibland duger kortare tid.
När du sen tar in under lysrör -alt låter stå ute till vårvärmen kommer -så gror de snällt
K
Det finns ett flertal inlägg om stratifiering här i "Förkult...o förökn...", skrolla ner får du se! Se även Gunvor Nillsons inlägg "Köldbehandling av frö i kylskåp-stratifiering" långt ner på sid 2.
abborrmaster
14-02-2003, 15:11
okej det var myntafrön.. Fick meddelandet att "temyntan ska ev. stratificireas men när jag sådde sist kom de snällt upp ändå" så jag pröva rutan först... tycker det där med köldsådd verkar för omständigt :/ Men tack för beskrivningarna iallafall!!!
/Simon
Åsa, mälardalen zon 2
14-02-2003, 16:00
Stratifiering kommer från det franska ordet stratifier som betyder lagra skiktvis. Ursprungligen grävde man en grop i jorden anpassad efter frömängden, och lagrade frö med ett lager sand emellan. På så vis uppnådde man att fröet hölls fuktigt och en jämn, årstidsbestämd temperatur, vilket är avsikten med stratifiering (Odling av plantskoleväxter E. Hansen).
Ofta när det står stratifiering på fröpåsarna så menas kallstratifiering. Det finns dock också något som heter varmstratifiering. Ofta används varmstratifiering på växtslag som har dubbel frövila så den varma perioden brukar åtföljas av en kall period.
CITAT (Betty @ 14-02-2003, 15:08)
Det finns ett flertal inlägg om stratifiering här i "Förkult...o förökn...", skrolla ner får du se! Se även Gunvor Nillsons inlägg "Köldbehandling av frö i kylskåp-stratifiering" långt ner på sid 2.
Hej Betty......leter och leter efter Gunvors inlägg,men tyvärr inget flyt
Men hoppas på lite extra hjälp på traven
Tack på förhand Exotic
I sista numret av Allt om Trädgård finns en artikel av Ulla Hasselmark som handlar om frösådd och bl.a. om stratifiering i kylskåpet.
Man behöver inte lägga fröerna i krukor utan kan använda plastpåse med vermiculite eller fukttåligt papper. Spar utrymme! Sen gäller att kolla om och när det syns groddar och sätta ner dem i krukor.
Jag har börjat med nävor som jag lagt in i fuktigt kaffefilter + plastpåsar.
Är det någon av er som har använt metoden och kan berätta om era resultat?
Kopierade Gunvors inlägg/ mvh Betty
Gunvor Nilsson
15-02-2003, 12:49
Mitt inlägg låg så långt tillbaka som 27/1 i den här avdelningen - det var därför du inte hittade det Exotic!
Jag kan berätta att av fröna, som jag lade in i kylskåpet, har två sorter av nävorna fått små groddar i sitt kaffefilter. Jag har sått dem i kruka, spänt gladpac över och trätt gummisnodd runt. Pickat några hål. Ställt krukorna på marmorfönsterbrädan över elementet. Kollar varje dag så det är fuktigt. Sprayar lätt med en aning Atamon i vattnet så inget mögel skall bildas. Små plantor har kommit upp och det är spännande att se hur de växer.
Naturen är fantastisk!
Gunvor, Grattis till dina groddar! Jag blir riktigt avis.
Mina Geranium, som jag placerade i kylen den 25 januari har inga groddar ännu. Men jag ska försöka ha tålamod ett litet tag till, innan jag tar ut dem i värmen. Enligt den tidigare rekomenderade databasen, kan det ju ta 4-6 veckor.
Däremot har jag plockat ut groddar av Lavendelfrön, som varit i kylen lika länge och det gläder mig. Nu gäller det bara att få dem att överleva också!!!
hälsar Anni
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.