Lingongelé
1 kg lingon
4 dl vatten
7 dl socker/l avrunnen saft.
Rensa och skölj bären.
koka upp vattnet i en gryta. lägg ner lingonen och låt dem koka under lock i ca 10 min.
Sila massan
Skölj ur grytan
Mät upp saften och häll tillbaka den i grytan.
Koka upp saften på nytt och låt den koka 5 min.
Rör ner sockret och låt det sakta koka utan omrörning ca 15 min.
Tiden är beroende av mognadsgrad på lingonen.
Ta geléprov: doppa en sked i massan och håll den över grytan. När dropparna faller sega och tunga från skeden är geléet klart.
Låt massan stå några minuter när den är färdigkokt.
Skumma och ta bort den sega hinnan som bildas på ytan.
Ös upp geléet på väl rengjorda varma burkar och låt det kallna.
Lingonpäron
1 kg lingon
4 dl vatten
2 kg päron, gärna små
8 dl socker
1 kanelstång
Rensa och skölj lingonen och koka dem ca 15 min med vattnet.
Sila saften.
Skala päronen, låt gärna halva skaftet sitta kvar om det är små päron, men skrapa det med kniv. Stora päron halveras och kärnhuset tas bort.
Skydda frukten mot luftens inverkan annars blir den brun. Lägg päronen i vatten tillsatt med askorbinsyra så förhindras brunfärgning.
Blanda den avrunna lingonsaften med socker och kanel.
Lägg ner päronen i lagen och koka dem mjuka. Ta upp med hålslev och låt kallna.
Koka under tiden ihop lagen, så att den blir simmig. Tar ca 12 min. Ta upp kanelstången.
Lägg päronen i burkar och häll lingonlagen över. När den kallnat ska den ha bildat ett geléhölje runt päronen. Päronen ska ligga nere i lagen.
Apelsinlingon - gott till vilt och annat kött, samt rostat bröd
1 l lingon, noggrannt rensade
1 stor tvättad apelsin
7 dl strösocker
Mal lingonen tillsammans med apelsinen som ska ha skalet kvar.
Blanda ner sockret och rör tills det löst sig, ca 20 min.
Förvara i kylen.