Full version: Persikosylt
netaave
Persikosylt

1 kg färska persikor
8 dl socker
saften av 2 små citroner
1/4 fl certo

Välj mogna frukter med vackra skal.
Lägg persikorna någon minut i hett vatten tills skalen går lätt att dra av.

Dela frukterna, ta bort kärnorna, skär i stora bitar.

Häll sockret och citronsaften i en syltgryta. Lägg i persikobitarna. Hetta upp långsamt. Rör om försiktigt.

Koka sedan kraftigt i 2 minuter tills sockret är helt smält.

Ta grytan från värmen och rör ner certon.

Ös upp sylten på varma rena burkar och tillslut. Går även att frysa.

Gott till våfflor och som marmelad.
Ciczi
En fråga netaave, vad är certo?

persikosylt låter smaskens!

mvh Ciczi
KURT
CITAT (ciczi @ 07-09-2004, 12:49)
En fråga netaave, vad är certo?

persikosylt låter smaskens!

mvh Ciczi

Certo är flytande pektin (mogna persikor innehåller inte så mycket pektin). Alternativ är "syltsocker" eller att blanda i någon pektinrik frukt, ev plommonkärnor som innehåller pektin.
netaave
CITAT (KURT @ 07-09-2004, 13:07)
CITAT (ciczi @ 07-09-2004, 12:49)
En fråga netaave, vad är certo?

persikosylt låter smaskens!

mvh Ciczi

Certo är flytande pektin (mogna persikor innehåller inte så mycket pektin). Alternativ är "syltsocker" eller att blanda i någon pektinrik frukt, ev plommonkärnor som innehåller pektin.

Precis, annars blir sylten för lös.
Syltsockret är toppen och nu har det kommit gelésocker också!

Bra för oss som är av naturen lata! tongue.gif
Johan.S
CITAT (KURT @ 07-09-2004, 13:07) *
Certo är flytande pektin (mogna persikor innehåller inte så mycket pektin). Alternativ är "syltsocker" eller att blanda i någon pektinrik frukt, ev plommonkärnor som innehåller pektin.
Hej!
Att använda plommonkärnor som förtjockningsmedel har jag läst om tidigare (det står bland annat att läsa i vissa upplagor av boken HemKonservering).
Såvitt jag förstår bör man även ha i lite citronsyra (eller pressad citron) för att plommonkärnornas pektin skall verka.
Dock har jag ännu inte hittat några uppgifter om hur många plommonkärnor som är lämpligt för en viss mängd sylt.

Man kan läsa följande i boken HemKonservering, upplaga 20, under rubriken Plommonsylt.
"Om så önskas, kan en del av kärnorna stötas sönder, mandlarna tas ur och hackas fint och tillsättas den färdigkokta sylten"

Det vore intressant att veta mer om detta ämne.

Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon