Full version: Prunus Wirginiana
krickolina
Bor i zon 6 och har fått rådet att plantera en Prunus Wirginiana (hoppas jag stavade någorlunda rätt rolleyes.gif ), den är inte så vanlig i Luleå där jag bor och jag undrar om det är någon som skulle kunna dela med sig lite kunskap ang. detta träd, ffa. är det giftigt som jag hört "ryktas" (har ej lyckats få det vare sig bekräftat el. dementerat) och hur giftigt isf. är det bären eller bladen eller.... ja, vad??
All information ang. detta träd vore guld värt, tex. är det så härdigt att det lönar sig att göra ett försök??

Tack på förhand smile.gif
Åsa, mälardalen zon 2
Fröet innehåller ett gift som heter amygdalin men det brukar finnas i de flesta frön hos prunussläktet alltså även hos plommon och körsbär men oftast så äter vi ju inte kärnorna.
krickolina
Är det alltså bara kärnan i de små frukterna som är giftiga??
Har du några andra synpunkter ang. detta träd, tex. plantering i zon 6??
Cilla


Virginiahäggen har likheter med häggen och växer som en stor buske, 5-7 meter hög och lika bred som fullvuxen. Om man försöker stamma upp den som träd kan den skjuta mängder av rotskott eftersom den helst vill växa som buskage. Vill man ha den som ett stamträd gör man bäst i att stamma upp den från det att den etablerat sig på växtplatsen.


Uppstammad Virginiahägg i Vanadislunden, Sveavägen i Stockholm

Härdigheten är zon 5-6 men ev kan den också klara kallare klimat. Hur härdig men är beror på var fröet till plantan är taget förstås.

Virginniahägen finns som E-planta och fröerna är tagna från träd som står i Uppsala. Fråga om E-märkt exemplar i handeln eller be dem ta in sådana. www.eplanta.com.

Liksom häggen är den anspråkslös i jordkraven. En fördel framför häggen är att Virginihäggen inte angriops av häggspinnmal och att den ibland kan bli orange på hösten. En nackdel är att blommen inte är så översållande och dessutom inte doftar som häggen.
Åsa, mälardalen zon 2
Med tanke på att zon 6 är på gränsen för vad växten klarar (ofta står det zon 4-5 på denna växt) så bör man nog försöka plantera växten i skyddat läge + i jord med hyfsad dränering i alltför blöt, mark brukar inte prunussläktet fungera så bra.


Det är kärnorna som är giftiga ifall man biter sönder dem, även blommorna sägs ha en viss mängd amygdalin i sig men oftast äter man ju inte blommorna heller.

Amygdalin är samma ämne som finns i bittermandel, bittermandel i för stora mängder är giftigt men oftast brukar man inte använda så mycket.
Cilla
Ja, zon 6 är säkert lite över gränsen men om man köper den E-märkt, planterar dränerat samt med kraftigt grus/sandblandad jord på kulle kan det säkert gå. Vindskyddat bör det nog också vara. Mycket snö på vintern är en fördel, men kanske kan trädet frysa tillbaka lite.
wolkenkrabber
denna växt vill ja testa verkar fin med dom "läderaktiga" bladen mer som lagerhägg än andra prunuar iaf:D
Maria R
Har sett uppgifter om att den behöver sällskap för att få frukt. Någon som vet mer om detta?

mvh, Maria R
Hannele
CITAT (krickolina @ 12-09-2004, 17:33)
Är det alltså bara kärnan i de små frukterna som är giftiga??

ja, om du lyckas krossa dem först.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon