KURT
Jag kan bara hitta engelska och amerikanska recept på paradisäppelgelé, är det någon som har recept med dl och g?
netaave
Jadå, i min lilla gröna finns det!

Paradisgelé

1 kg paradisäpplen
7 dl vatten
9 dl socker/l avrunnen saft.

Äpplena bör vara knappt mogna. Skölj och skär dom mitt itu. Ta bort skaften.
Koka eller ånga frukten. Sila eller vrid saften.
Pöva om den innehåller tillräckligt mycket pektin för gelébildning.
Mät saften och häll den i en gryta. Koka saften 3-5 min.
Rör ner socker, lite i sänder, så att de hinner lösa sig. Låt gelét koka försiktigt utan omrörning 10 - 15 min.
Gör geléprov.
Kokar gelét för kraftigt blandar sig skummet med saften och geléet blir inte klart. Kokas det för länge kan det bli segt.
Ta grytan från värmen och låt den färdigkokta gelémassan stå några minuter.
Ta försiktigt bort skummet med en hålslev. Ös upp på varma burkar.
KURT
Tack,

Jag inbillar mig att gelé på paradisäpplen kan bli lite mera syrlig än vanliga äpplen (men det finns ju många äppelsorter). Samtidigt är all typ av äppelgelé tillräckligt neutral för att den skall kunna passa som bas för kryddning, tex chili, mynta och annat.
netaave
Jag har gjort chutney på paradisäpplen en gång, försökte hitta receptet men följde förmodligen ett "vanligt"

Den blev iaf jättebra!

Jag har recept på paradisäppelkaka och syltade paradisäpplen oxå, lägger in dem senare.
netaave
Paradisäppelkaka

För 4 pers.

2 - 3 dl paradisäpplen
ca 2 msk socker

Till smuldeg:
100 gr margarin
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kokosflingor
1,5 msk socker

Till servering:
0,5 l glass

Sätt ugnen på 225 gr
Hacka med en bordskniv ihop ingredienserna till smuldegen i en bunke. Ställ in i kylen.
Skiva paradisäpplena rakt över med de små kärnorna kvar.
Lägg dem i ett lager på botten i en smord ugnsform. Strö över sockret.
Fördela smuldegen över.
Grädda pajen i 20 minuter på nedersta falsen.
Servera med mjukrörd glass.


Syltade paradisäpplen

1 kg paradisäpplen
vatten

Lag:
5 dl inläggningsättika
4-5 dl socker
2 bitar hel kanel
8-10 nejlikor

Ta bort blomfästen och klipp stjälkarna till hälften. Tvätta dem väl.
Lägg äpplena i kallt vatten. Koka upp långsamt.
Slå bort vattnet och spola äpplena kalla. Låt dem rinna av väl.
Blanda lagen. koka upp och skumma.
Lägg äpplena i lagen och låt dem stå över svag värme tills de är mjuka.
OBS! Får inte koka för då spricker skalen.
Ta upp äpplena. Lägg dem på burkar eller i en kruka.
Koka ihop lagen en stund och låt den kallna.
Häll den över äpplena, tillslut och förvara svalt.
Gott till kötträtter.
Cilla
Mycket gott att blanda i äppelmos också, blir ett syrligare mos än med bara äpple.

Av mina prydnadsäpplen tänker jag göra inläggningar också i år. Dvs låta dem sjuda lite lätt, lägga i sockerlag i glasburk. Har inte testat men tror det blir gott.
gunvor
om man skulle vilja göra marmelad av sina paradisäpplen - tror ni det blir bra??
Har aldrig tänkt tidigare på att man kan använda dom - men då äppelskörden i övrigt är lite svag så....
skall testa att blanda in dom i äppelmos - men då bör man väl göra passermos? Koka med kärnor o skal o allt?
Eva-Helene
JAha! Nu måste man försöka få tag på paradisäppelträd OCKSÅ! Hur ska det här sluta wacko.gif ohmy.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon