Har du också mycket päron i år?
Päronmos
Gör som med äpplen fast med mogna päron som bas och ca 1/5 äpplen. Äppronmos brukar jag kalla det, mycket gott.
Inlagda päron
Busenkelt och perfekt som julklapp. Stora glasburkar behövs. Hela skalade äpplen där man låter skaftet vara kvar blir vackert och bra i burken och som efterrätt.
Koka burk och lock i 20 min så steriliseras de. Skala frukten, skiva om du vill. Koka upp sockerlag. Koka frukten kort och lätt i vatten eller i sockerlagen om du inte är så kitslig med att den ska vara klar. Häll frukt och lag i de heta burkarna, lämna lite luft. Ställ dem upp och ned när de svalnar. När de vänds rätt är de som konserverade och håller mycket länge, flera år i svalt mörker.
Detta kan varieras i oändlighet; med kryddor som skivor av färsk ingefära som läggs i burkarna, en kanelstång och säkert mycket mer. Lingonpäron är en gammal favorit som jag provat men det blev mer lingonmosigt än vackert. Säkert finns sätt för det med.