CallEva på Öland
22-09-2004, 16:25
Hej där!
Har plockat vackra bär idag...
Nuär det bara att gela, men jössös hur gör man detta?
Brukar ni repa bären eller?
Calle på Ön där tranorna skri hörs in
myskmadra
22-09-2004, 18:50
Hej! Det här hittade jag på DN:s hemsida. Tänkte själv prova det.
Rönnbärs- och äppelgelé
Tid: 60 minuter
Ingredienser:
3 dl rönnbär, frostnupna
1 kg äpplen, exempelvis Gravensteiner
vatten
1 liter strösocker till varje liter avrunnen saft
1 msk pektin
1 krm citronsyra
Rönnbär och äpplen är smakmässigt besläktade och går bra ihop. Rönnbären blir mildare om de har mjukats upp av frosten. Om man inte orkar vänta på det, kan man lägga dem i frysen någon dag.
Rensa och skölj bären om det behövs. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg äpplen och rönnbär i en stor gryta och häll på vatten så att det precis täcker. Låt det hela koka tills bär och frukt blivit mosiga och avger saft. Koka inte längre än så. Häll upp massan i silduk och låt saften självrinna ner i en skål. Mät upp den sura saften och häll den i en gryta. Värm saften och häll ner sockret pö om pö. Låt det hela sjuda sakta i cirka tio minuter tills allt skum samlats på ytan. Skumma noga. Tillsätt pektin och citronsyra. Gör geléprov: droppa lite nykokt gelé på en tallrik och dra fingret igenom.
Om det stelnar snabbt och inte flyter ihop igen är gelén färdig. Fyll på glas och förslut. Ät den till mustiga grytor och bastanta stekar
CallEva på Öland
23-09-2004, 05:42
Hej där!
Tackar, det låter kanon, bäst att fixa tillbehören nu innan älgjakten...
Calle på Öni morgonljus
CallEva på Öland
23-09-2004, 06:40
Tack Kurt!
Jössös det låter ju inget bra...
Får lyssna på några andra alternativ...
Calle på Ön där tranorna trumpetar så det hörs in
Jag brukar ta 2/3 äpple till 1/3 rönnbär, söta med pektinsocker eller vanligt socker och certo - följ i så fall ett recept på flaskan) tills det är ätbart. Om inte rönnbären är frostnupna lägg dem i frysen över en natt annars blir det väldigt beskt. Ett par msk rom piggar upp anträttningen!
Mvh
Fenja
netaave
23-09-2004, 14:07
Rönnbärsgelé
1 kg rönnbär
0,5 dl vatten
9 dl socker/l avrunnen saft
Koka rönnbären tills de är mjuka. Pressa dom mot grytans kant så att de mosas sönder och avger så mycket saft som möjligt.
Sila ifrån saften och mät upp den.
Rör ner sockret och låt gelét koka tills det geléar sig, ca 10 min.
Skumma väl och ös upp i geléglas. Låt kallna innan burkarna tillsluts.
Rönnbärsdricka, ca 5 l
2 kg rönnbär
2 kg äpplen med syrlig smak
2,5 l vatten
5 dl socker/l avrunnen saft
1 rågat krm bensonat/l avrunnen saft.
Rensa bären och skölj bär och frukt.
Skär äpplena i bitar.
koka bären och äpplena mjuka i vattnet.
Sila saften
Mät saften och koka upp den.
Tillsätt socker och koka upp på nytt. Skumma.
Tillsätt bensonat och häll upp saften på flaskor.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.