Inspirerad av Netas och Elisabeths brödrecept så kom jag att tänka på detta fantastiskt goda italienska bröd som vi bjöds på i somras när vi hade ett knytkalas med tema Italien (som avslutning på en studiecirkel i vår STA-avdelning)
Pestofylld focaccia 2 bröd
Ingredienser:
5 dl ljummet vatten
50 g jäst
3 msk kesella
2 msk mjukt smör
3 msk socker
1 msk salt
2 msk olivolja
1 ägg
2 dl durumvetemjöl
11 dl vetemjöl
Rör ut jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt sedan de övriga ingredienserna, blanda sist i durumvetemjöl och vetemjöl lite i sänder.Degen kan köras i hushållsmaskin 5 - 8 minuter eller bearbetas för hand i bunken tills den blir blank och smidig. Jäs degen sedan under bakduk i 30 minuter.
Fyllning:
200 g Philadelphiaost
4 msk pesto
Blanda ost och pesto till krämig konsistens.
Sätt ugnen på 190°.
Häll upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla sedan ut till runda kakor och låt dem vila i fem minuter. Lägg sedan degkakorna på smord plåt och låt dem jäsa i 30 minuter eller till dubbel storlek. Pensla dem med olivolja. Gör därefter försiktigt små gropar i degkakorna och lägg fyllningen i dessa.
Kryddblandning:
2 msk rosmarin
1 tsk havssalt (gourmetsalt)
1 tsk oregano
Blanda kryddorna och strö blandningen över bröden. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills de har fått gyllenbrun färg.