Kaffeälskare, var så god!
Hittat i en veckotidning.
KAFFEDESSERTER
TIRAMISU 4-5 port.
12 "fingerkex"
2 dl starkt bryggkaffe
2 ägg i gulor och vitor
5 msk socker (fruktos)
1-2 msk mandellikör
rivet skal av en 1/2 apelsin
200 gr rumsvarm mascarpone
2 msk kakaopulver
Dränk kakorna i kaffet, fördela dem snabbt i botten på portionsformar eller kaffekoppar.
Vispa äggulor och socker ljust och pösigt.
Blanda ner likören, apelsinskalet och osten.
Vispa äggvitorna till mycket hårt skum och vänd ner dem i blandningen. Rör om.
Bred ut blandningen som ett täcke över kexen.
Ställ in i kylen, minst ett par timmar.
Sikta över kakaopulver före serveringen.
KAFFEMOUSSE 4 port
2 dl lätt kesella
2 dl lätt creme fraiche
1 dl starkt nybryggt kaffe
6 msk socker (fruktos)
4 gelatinblad
1 dl vispgrädde
mörk blockchoklad
ev. kakaopulver.
Blanda kesella och creme fraiche. Tillsätt det avsvalnade kaffet och sockret. Rör om.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5 min.
Häll hälften av kaffeblandningen i en kastrull och tillsätt gelatinbladen.
Värm försiktigt under omrörning tills gelatinet smält.
Häll i det i resten av kaffeblandningen under omrörning.
Fördela i formar eller koppar.
Låt stelna i kylen.
Rita upp 2-3 cm långa kringlor på ett smörpapper.
Smält chokladen och spritsa kringlor.
Servera moussen med en klick grädde, sikta ev över kakaopulver och toppa med kringlan.
Naturligt vis kan du även använda en färdig dekoration.