netaave
Kaffeälskare, var så god!
Hittat i en veckotidning.


KAFFEDESSERTER

TIRAMISU 4-5 port.

12 "fingerkex"
2 dl starkt bryggkaffe
2 ägg i gulor och vitor
5 msk socker (fruktos)
1-2 msk mandellikör
rivet skal av en 1/2 apelsin
200 gr rumsvarm mascarpone
2 msk kakaopulver

Dränk kakorna i kaffet, fördela dem snabbt i botten på portionsformar eller kaffekoppar.
Vispa äggulor och socker ljust och pösigt.
Blanda ner likören, apelsinskalet och osten.
Vispa äggvitorna till mycket hårt skum och vänd ner dem i blandningen. Rör om.
Bred ut blandningen som ett täcke över kexen.
Ställ in i kylen, minst ett par timmar.
Sikta över kakaopulver före serveringen.

KAFFEMOUSSE 4 port

2 dl lätt kesella
2 dl lätt creme fraiche
1 dl starkt nybryggt kaffe
6 msk socker (fruktos)
4 gelatinblad

1 dl vispgrädde
mörk blockchoklad
ev. kakaopulver.

Blanda kesella och creme fraiche. Tillsätt det avsvalnade kaffet och sockret. Rör om.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5 min.
Häll hälften av kaffeblandningen i en kastrull och tillsätt gelatinbladen.
Värm försiktigt under omrörning tills gelatinet smält.
Häll i det i resten av kaffeblandningen under omrörning.
Fördela i formar eller koppar.
Låt stelna i kylen.
Rita upp 2-3 cm långa kringlor på ett smörpapper.
Smält chokladen och spritsa kringlor.
Servera moussen med en klick grädde, sikta ev över kakaopulver och toppa med kringlan.
Naturligt vis kan du även använda en färdig dekoration.
*Felix matte*
Tiramisu har jag sett en av TV-kockarna göra och.... jag mådde bara sååå illa när jag såg den färdiga produkten som hade fått stå i kylen ett tag. wacko.gif
kanske berodde det på att "rätten" inte gräddades. unsure.gif wacko.gif
netaave
Har aldrig ätit det, verkar lite mysko med osten! Men såg så läckert ut på bilden.
Moussen gjorde jag idag och den var sagolik.
Om ni undrar varför det står fruktos efter sockret, så är det för att jag försöker anpassa mina recept till lägre GI.
Fenja
Tänk brännvin nu istället för vatten! Ta en skopa kaffe per 1 1/2 dl brännvin (= kopp kaffe!!) låt stå i ca en vecka tillsammans med en äkta vaniljstång. (Använd INTE arabica eller annat mörkt kaffe och lägg INTE till något för kannan!!) Sila och söta till angenäm styrka och smak så har du en ljuuuuuuuuuuuuuuuvlig kaffelikör!!
Mvh
Fenja
Miaa
Tiramisu är så gott att man nästan trillar av stolen!! tongue.gif

Bor i Österrike och närheten till Italien gör att det finns en mängd av härliga italienska restauranger som vi ofta går till och avnjuter en tiramisu.

Ska spara detta receptet tills jag flyttar hem till Sverige igen!

Ett litet tips är att använda ett mönster när man strör på kakaon. Det är både dekorativt samt gör att det inte blir "för mycket" kakao -vilket passar min smak.

Mums!
Yin o Yang
Har haft glädjen att bli bjuden på Tiramisu 1 gång och jag säger bara det wub.gif wub.gif smile.gif . Det godaste jag ätit i dessertväg
lynx
CITAT (Fenja @ 09-10-2004, 01:18)
Tänk brännvin nu istället för vatten! Ta en skopa kaffe per 1 1/2 dl brännvin (= kopp kaffe!!) låt stå i ca en vecka tillsammans med en äkta vaniljstång. (Använd INTE arabica eller annat mörkt kaffe och lägg INTE till något för kannan!!) Sila och söta till angenäm styrka och smak så har du en ljuuuuuuuuuuuuuuuvlig kaffelikör!!
Mvh
Fenja


Fenja, kan du hjälpa mig? Blev så nyfiken och likörsugen!! rolleyes.gif

Brännvin? Går det med tex Absolut vodka 40 % unsure.gif

Kaffe? Malet? Bryggmalet? Mellanrost? blink.gif

Vaniljstång? En hel?

Söta? Vit sirap? Ungefär hur mycket? per 1,5 dl sprit?


Lynxan

Som gärna gör likör av frukt och bär mm... wub.gif wub.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon