|
Hannele
13-10-2004, 09:05
Under alla år har vi haft väldigt lite skadedjur. Vi använder ingen konstgödsel, inga gifter, inte ens såpvatten... Rosorna har varit helt utan kryp med friska blad. Jag tror naturen sköter en del bra själv, fixar en ekolokisk balans, om man inte rubbar den för mycket. Vi hjälper till med lite kretslopp. Vi har massor med fjärilar, syrsor, nyckelpigor, fåglar - som äter insekter.  Vi har haft massor med bär i år; körsbär, krusbär, amerikanska blåbär, hallon... Ett enda äppelträd gav över 30 kg perfekta felfria vinteräpplen, päronen också fina. Gravensteiner i familjeäppelträdet (med Aroma, Transparente blanche, Ingrid Marie)är också fina, inte en fläck, väger över 3 hg styck! Vi som inte ens gödslar våra frukträd... bara beskär, ibland.
Fina bilder Hannele, vilken pomolog du är!
Jag tror att många faktorer spelar roll för att man ska slippa använda gifter: - att man inte endast har en rossort, eller mängder av endast en annan art - att man placerar växter där de vill stå; soligt, torrt, djupt grunt etc eller kompenserar medvetet för fel växtplats (dränerar fukt, vattnar torka mm) - att man har stor variation i odlingarna så att de skadedjur och svampar som finns överallt kan äta en del, sedan bli uppätna - att man undviker bar jord mellan plantor, att man undviker att endast använda dåliga köpejordar - att man gödslar så att jorden samtidigt mullförstärks och strukturförbättras; med djurgödsel från ko, häst, får mm - att man använder egna löv, trädgårdskompost mm som jordförbättring - håller längre än vad man än köper - att man inte doserar fel om man använder konstgödsel, eller ger gräsmattegödsel på trädens rötter od - att man vet att en angripare osm blir mångtalig ett år ofta följs av ett annat där deras fiender ökar.Samma med många svampar, rost, mjöldagg mm. Mycket av detta är klimatberoende och de flesta växter klarar angrepp ett år, är till och med utrustade för att klara det. - att man håller sig lite lagom "cool" när man ser bladen krulla sig och svamparna färga bladen svarta, vita, oranga och bruna. Det är inte bara man själv som vill komma åt angriparna - det mesta jobbet sköts av andra djur och svampar.
kristerh
14-10-2004, 10:49
Vilka underbara äppelbilder älskar svenska äpplen, fast jag får inte äta sådana längre har fått gallstensproblem  hur skall jag klara mig från äpplen denna höst? krister
Fantastiska äpplen, Hannele! Mina äppleträd ger äpplen med skorv,inte så aptitligt. Endats ett träd har haft skapliga äpplen. Jag sprutar som du förstår inte heller men har funderat på att gödsla träden med stallgödsel i vår för att se om det kan bli bättre. MVH
Störst resultat har jag sett och åstadkommit för att minska skorv genom att noga räfsa upp nedfallna löv höst och vår.
Kombinerar man detta med att öka ljusinsläppet på kronorna (stamma upp eller glesa ur träd i närheten, fälla om tvunget mm) samt glesa träden själva om de är täta, så kan man gå från 100% skorv till åtminstone 30.
Men man måste ha lite hjälp av klimatet också eftersom skorvsvampen är beroende av detta.
Har man ett hopplöst läge kan man ympa in andra sorter så att man i skorvträdet får andra äpplen som inte är fläckiga.
Eller så gör man inläggningar, must, råsaft eller mos av alltihop. Skorven sitter ju som tur är "bara" på skalet.
Hannele
24-10-2004, 17:08
Totalt 40 kg vinteräpplen blev det från ett träd - som bara var en lång pinne... Plockade 8 kg till idag, lite kvar. Något okänt, självsått? De som varit högst upp i solen, har blivit röda. Har dessa något namn?
Lena i Torslanda
24-10-2004, 19:03
Visst är det härligt att plocka sin egna äpple - och vad gott de smakar sedan. Nu har du att mumsa på hela vintern Hannele, och vilka mängder med äpplekaka det kan bli
Hannele
02-01-2005, 19:18
Så här fina är våra äpplen fortfarande! Vinteräpplen riktigt goda nu. Vi gav bort lite både till mormor och farfar.
Hannele
03-03-2005, 22:42
Lycka är att äta egna äpplen fortfarande!
Hannele
16-10-2005, 18:11
I dag plockade sonen och jag 42 kg felfria vinteräpplen på ett träd. Efter en lång varm höst har en del hunnit få röd färg.
Ophelia
16-10-2005, 19:18
Har roat mig med att köpa olika äpplen från olika äppelsorter för att kunna prova på så många sorter som möjligt. För närvarande har jag Ingrid Marie, Gravensteiner coh Lobo. Alla tre mycket intressanta och goda i sin smak.
Hannele
03-05-2006, 08:47
Nu är de sista vinteräpplena i upphällning - men snart kommer rabarbern.
Hannele
11-10-2006, 08:04
Det blir bra skörd i höst också, vet inte hur mycket, har inte plockat ännu. 40 kg förra hösten på ett enda träd, helt felfria. Underbara vinteräpplen, till äppelkakor och annat.
Det är härligt med era äppelbilder! Jag äter äpplen i mass för tillfället jag med. Varje dag nya sorter. Ribston och Gravensteiner är nu precis så mogna, dvs aningen omogna, i Stockholmsområdet som jag tycker om.
Katarina H
12-10-2006, 09:58
Lyckostar som har vinteräpplen!! Jag har alldeles för tidiga sorter som mognar alldeles för snabbt. Hoppet finns dock i form av de sorter jag ympat och den Gravensteiner jag planterade för ett par år sedan... Det är så gott med äpplen och det vattnas i munnen när jag ser era bilder!
Jättefina bilder...Jag har just varit i Sverige och tog med ett par kilo äpplen ner...underbart goda och jag tar till vara på fröna och pular ner dom i krukor..tror ni att det kan bli något av dem??? Jag fick mig ett gott skratt när jag läste om att det var slutplockat men att nu kommer rabarbern  Jag hade inte märkt att tråden var sen i våras
Hannele
30-10-2006, 16:43
CITAT (lissa @ 29-10-2006, 00:13) Jag fick mig ett gott skratt när jag läste om att det var slutplockat men att nu kommer rabarbern  Jag hade inte märkt att tråden var sen i våras  Visst är det underbart, att man från sin egen trädgård kan fixa efterrätt hela året, lik de stora engelska trädgårdsmästare.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|