GLÖGG
Glöggen min som är i muggen,
kryddad vare din doft.
Välkommen utan like.
Må du smaka, såsom av rödvin
så ock av julfrid.
Russin och mandel förgyller din smak
och vi glömmer alla skulder
då som ock vi berusas i din närhet,
och du inleder oss i frestelse
men frälser oss från oro.
Ty julen är din och smaken och härligheten
i evighet.
Här har du ett "riktigt recept
http://www.tv4.se/visa/?ID=289995 Vingårdens
Här en enklare variant
1 helflaska enkelt rödvin.
12 cl vodka.
7 bitar kanel.
20 st kryddnejlikor.
1 bit ingefära.
1 tsk krossade kardemummakärnor.
1 pomeransskal.
2 dl strösocker.
1 tsk vaniljsocker.
Sötmandel och russin.
Börja med att krossa kardemumman i en mortel och bryt sönder kanelen.
Lägg alla kryddorna i en glasburk med lock och häll över spriten.
Låt burken stå över natten så att kryddsmaken dras ur ordentligt.
Sila ifrån kryddorna.
Blanda sprit, vin, socker och vaniljsocker. Kan förvaras två veckor i kylskåp.
Värm glöggen och drick med mandel och russin.