Full version: rosor
e_sedell
Är det svårt att odla rosor på vildstam och är det några sorter som fungerar extra bra? Jag skulle vilja driva upp några vildstammar som jag sedan rotympar, tenkte mig en röd klätter ros. Vad ska man tänka på? blink.gif huh.gif
Åsa, mälardalen zon 2
Jag har aldrig ympat rosor men hörde historia om det på säbyholms naturbruksgymnasium, ett tag köpte de in några hundra grundstammar för ympning, ca 1-2st lyckade plantor brukade de få p.g.a att rätta tiden att okulera var under ett fåtal veckor mitt på sommaren och då var eleverna hemma på sommarlov och okuleringen i slutet av augusti-september när eleverna kom tillbaka var inte speciellt lyckad. Så det verkar som om man måste pricka in rätt tid.

Enligt boken Rosor för nordiska trädgårdar del 2 infaller okuleringstiden vid olika tidpunkt beroende på rossort ex. engångsblommande rosor ska vara helt utblommade vid okuleringstillfället, remonterande rosor ska vara fullt utslagna när man okulerar. När rätt tidpunkt är inne för okulering så går det lätt att bryta bort taggar från rosen + barken från grundstammens rothals släpper lätt när man gör T-snitt.

Det låter enklare att föröka rosen så den står på egen rot med ex. sticklingar (vinter eller sommar) eller det allra enklaste sättet ifall rosen går att böja ner mot marken, avläggare.
e_sedell
Var kan man få tag på en komplett sådan lista?


Så man kan ta sticklingar å rosor, nytt för mig. Men om man ympar på en vildstam så får man ju oftast ett starkare rotsystem, eller?! wacko.gif tongue.gif
Åsa, mälardalen zon 2
Jag tror inte det är lätt att få tag på en lista över sorter och när de bäst okuleras, tidpunkten är säkert lite olika pga att vädret brukar inte vara exakt likadant år efter år + rosodlarna brukar inte alltid dela med sig av sin kunskap.


Många rotäkta rosor kan bli minst lika bra som okulerade ofta blir de t.o.m bättre + man slipper vildskott. Mozart har jag som okulerad + på egen rot (sticklingsförökad mycket lättrotad) och den på egen rot är faktiskt mera tät och mycket snyggare än den som är okulerad. I boken Rosor för nordiska trädgårdar del 1 så brukar det stå lite om varje rosgrupp i de olika kapitlena och det brukar nämnas där om rosen är lätt att sticklingsföröka + om den är lämplig att odlas på egen rot.

Det fanns/finns(???) t.o.m ett företag(Roskraft) som odlade fram rosor på egen rot ägaren dog tyvärr ganska plötsligt, han var dock mycket duktig på att sticklingsföröka rosor. Företagets hemsida är fortfarande aktiv så kanske de fortfarande finns kvar, när han hade dött stod det att de sålde ut alla plantorna.
http://www.roskraft.se/


Låna även Rosor för nordiska trädgårdar del 1+2 av L-Å Gustavsson på biblioteket ev. via fjärrlån. I den kan du hitta mycket info om olika rossorter och i del 2 hittar man en hel del om skötsel och förökning.
e_sedell
okej, jag kollar åp den sidan nu...


då får det nog bli en sväng till bibloteket i morgon.

Annars då, är det svårt att dra upp vildstammar?
Åsa, mälardalen zon 2
Nej det är oftast inte svårt att föröka vildrosor de brukar gå lätt att så från moget frö, ev. kan det ibland behövas kallstratifiering ifall fröna inte är jättefärska.

Det står en del om frösådd i del 2 av rosböckerna.
e_sedell
går det att ta rön så här års?
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon