Full version: Era favoritrosor
Magnolia
För knappt en månad sedan flyttade jag och min man till hus och ÄNTLIGEN har jag en trädgård. Nu återstår bara att göra den anständig. Halva trädgården är en djungel - någon gång har någon nog älskat den här trädgården, men sedan gett upp och låtit den förvildas. Andra halvan ser ut som en åker, eftersom vi precis lagt ner jordvärme.

Jag försöker tänka på trädgården i bitar för att inte bli helt helt överväldigad, och nu tänker jag på en rosenrabatt framför huset - det är väl en bra tid att plantera rosor nu? Jag har förälskat mig i Gloire de Dijon, så en sådan blir det definitivt, och troligtvis en Graham Thomas och kanske en Rosa Mundi, men sedan behöver jag hjälp. Vilka är era favoritrosor? De får gärna vara gammaldags och gärna remonterande. Jag bor i zon II.

Om ni har några tips om typiska misstag nybörjare brukar göra så tar jag gärna emot dem också - kanske kan jag undvika något!
Lena i Torslanda
Vill bara tipsa om Allt om trädgårds roslista. Där finns bilder och kommentarer på över 600 rosor. Du kan söka på färg, sort etc. Ett bra hjälpmedel när man letar.Roslistan?
Mina egna favoriter är Sommerwind som är en oerhört frisk ros, Souvernir de Malmaisson bourbonros mkt fyllda blommor som doftar underbart men som inte gillar regn, Louise Odier en bourbonros som kan användas som busk eller klätterros, Freisinger morgenröte buskros och sist men INTE minst en jätte Rosa helenae, honungsrosen som drar iväg metervis.
fruberglund
Jag köpte en Ingrid Bergman i år och den är helt underbar!!!

Gillar gult av alla sorters nyanser så en Amber Queen fick det också bli (mer bärnstensfärgad än gul men otroligt vacker).



Magnolia
Vilken bra roslista! Den lär jag besöka många gånger... smile.gif
kerstin z5-6
Här har bla Kajsa och jag album - du kan kolla in dem om du vill , roslistan är underbar (Aot har även ett rosforum )de rosor du nämner är underbara
GT ska du def ha om du kan pga din zon -kronprincessan M kan du se i mitt album -den är också en pärla , den enda Austin jag har ute ..
Rosa mundi -utan henne kan du inte leva! laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Vi ska nog dra ner dej i rosträsket snabbt smile.gif
Hälsar K
Christina i Taxinge~
Och vem kan motstå Apotekarrosen - en favorit! smile.gif

Kajsa

Leander

Jo, visst ska man ha en blandning av rosor i sin trädgård, alla fina gammaldags sorter kan man inte gå förbi och Austinrosor skulle det nog bli i zon 2, Leander är inte dum och i höst har jag satt Crown Princess Margaretha. Om man gillar gult i alla toner är Austinrosorna härliga. Men en annan favorit ros är Westerland den hittar du i mitt album. Så är jag svag för strimmiga rosor, Rosa Mundi är kanon som ni sagt den måste man ha, köpte en till av den i höst. Apotekarrosen ser väl härlig ut Christina.
Christina i Taxinge~
Jag har så många favoritrosor att jag måste "hålla igen" för att inte bombardera den här tråden biggrin.gif
Ovanstående Apotekarros är nog en av de bästa! Man blir så glaaaad när man ser den! laugh.gif

Och precis som Kajsa skriver, så har jag även Westerland som en favorit!
Mmmmmm.......längtar till nästa sommar!

kerstin z5-6
och vem kan motstå den sköna Rosamund smile.gif
ingmet
Jag har i sommar blivit förälskad i Clair Renaissance rosen.. Den doftar otroligt..
Magnolia
Åh vad snälla ni är som delar med er av alla era favoriter - jag antecknar flitigt.

Vad rekommenderar ni att jag planterar i - rosjord eller vanlig plantjord?

Och Kerstin; menar du att GT kanske inte är härdig hos mig?
kerstin z5-6
Nej , GT är härdig hos dig .. det är hos mej Austin utomhus är knepiga -jag får krukodla dem
Rosor mår väldigt bra av fet jord med rejäla tillsatser av kodynga , visst kan du köpa rosjord i påse men det blir dyrt i längden
har du tillgång till ngn form av naturgödsel till våren är det det bästa
Kajsa

Clair Renaissance

Som står som en zon 3 ros, men den är tuffare än så, den har klarat flera svåra vintrar på min kalla framsida, nu är den 1.5 m. Kerstin, ta och prova den i zon 5 och läs om den på roslistan. Har beställt rosor av Rosenposten i höst och det blev en till av denna.
kerstin z5-6
Ja svårövertalad har jag ju aldrig varit -Hittar jag den så köper jag -så fort jag skrapat ihop kulorna till mina 25 nya rosor från Kanada

tex denna
Folksinger
Cilla

Rosa Pimpinellifolia Plena. Min är 3 meter hög och 6 meter bred. Blommar vid midsommar i zon 3 och doftar ljuvligt. Böadverket lyser i rött och eldigt orange på hösten. Klarar att växa på magra, sandiga jordar men vill ha sol för att blomma ymnigt.


Single Sherry, tidigblommande purpurröd med silvrig undersida, stor buskros. Doftar och får svarta nypon, rödoranga höstfärger och vackert mörkröda grenar.


Louis Bugnet, kanadensisk härdig ros med fascinerande blomutslagning, illröda knoppar som flammar länge i blombladen innan rosen blir vit. Mörkt bladverk, mkt frisk buskros.


Stenros, en av våra vildväxande rosor som bildar många illröda nypon på hösten. Titta också på Äppelros, nu finns den att köpa i välsorterade butiker. Översållande blom på försommaren, härdiga, friska och inte så krävande rosor som ger mängder av höströda nypon.


Ghislaine de Feligonde, en av de här charmiga rosorna som har olika färger i samma färgtoner. Klarar dessutom rådjuren hos mig, knopparna är små.


Gillar man gula rosor som doftar gott av tobak och som blommar i omgångar hela sommaren så är Austinrosen Graham Thomas en bra ros. Men man ska ha djup, god jord och sol för den här herren.


Mozart, en mycket glad ros som blommar länge. Rådjuren skippar knopparna som är små och lössen kan sitta hur länge som helst utan att göra skada. I solen lyser blommorna i olika rosavita nyanser. Buskarna dansar.
Unn
CITAT (Magnolia @ 26-10-2004, 11:07)
Jag har förälskat mig i Gloire de Dijon, så en sådan blir det definitivt, och troligtvis en Graham Thomas och kanske en Rosa Mundi, men sedan behöver jag hjälp. Vilka är era favoritrosor? De får gärna vara gammaldags och gärna remonterande. Jag bor i zon II.

Om ni har några tips om typiska misstag nybörjare brukar göra så tar jag gärna emot dem också - kanske kan jag undvika något!

Grattis till trädgården Magnolia! Och vilken kul tråd...den visar ju verkligen på vilken spännvidd av olika slags rosor det finns ...nästan alla hittar någon som faller just dem i smaken!

Något jag önskar att jag kanske hade tänkt lite mer på innan jag helt maniskt började samla på mig rosor, är att bilda mig en uppfattning om hur olika rosor beter sig "Live". Ofta visas ju bara en närbild på själva blomman i böcker och på nätet, och pladask och vips så har den flyttat hem till trädgården. Det har resulterat i att jag har ett ständigt pågående gräv- och flyttprojekt bland mina telningar, eftersom det är så mycket annat än själva blomman som spelar in för att man ska bli nöjd med en rosplantering. Bladfärg vid olika tidpunkter på säsongen, växtsätt, höjd bredd, nypon...för att nämna några faktorer. Plus att färgerna inte alltid blir exakt de samma IRL.
Så numera försöker jag trava runt i så många rosträdgårdar och planteringar jag kan, för att se de rosor jag har "på vill ha listan" in action innan jag skaffar dem. (Det har inneburit en del strykningar, men mest nytillägg smile.gif )

Gloire de dijon hör även till en av mina favoriter, men trots att jag bor i zon 1 har jag haft ihjäl två ex, så den får du pyssla lite med!
Lena i Torslanda

Freisinger morgenröte. Även denna ros har olika färg i olika stadier vilket skymtar till höger på bilden. Min favoritros. Tyvärr mkt svärtfläck i år.
Sommartorparn
CITAT (Unn @ 28-10-2004, 11:02)
eftersom det är så mycket annat än själva blomman som spelar in för att man ska bli nöjd med en rosplantering. Bladfärg vid olika tidpunkter på säsongen, växtsätt, höjd bredd, nypon...för att nämna några faktorer. Plus att färgerna inte alltid blir exakt de samma IRL.
Så numera försöker jag trava runt i så många rosträdgårdar och planteringar jag kan, för att se de rosor jag har "på vill ha listan" in action innan jag skaffar dem.

Håller absolut med om detta. De vackra närbilderna får en ofta att tro att blomman är större än den är i verkligheten. Dessutom, den röda färgen verkar vara särskilt svår att fotografera på naturtroget sätt. En och samma ros kan ha alla möjliga röda färger på bild. Vissa rosor har en överdådig men kort blomning men står där resten av året som en ganska ful buske. etc. Min strategi är också att besöka trädgårdar för att se rosorna i verkligheten innan jag bestämmer mig för köp. Och, som jag blev varse i somras, vissa rosor hade redan blommat över, andra hade inte slagit ut. Detta är alltså något man kan roa sig med återkommande under hela sommaren. Först då får man en uppfattning om hur rosen ser ut på olika tidpunkter och hur samstämd den är med andra favoritrosor. Och så doften förstås! rolleyes.gif wub.gif
Magnolia
Tack för det bra tipset Unn! Just nu vill jag helst bara lägga in en beställning på ALLA fina rosor jag hittat, men du har ju helt rätt i att det är mer än själva blomman man ska ta hänsyn till. Så det kanske måste få ta lite tid... SUCK! rolleyes.gif

Hur ska jag behandla min Glorie de Dijon för att få den att överleva? En sådan har jag åtminstone beställt och nu gå jag bara och väntar på att den ska komma. Måste jag täcka den?
Cilla
Ja visst är rosor så mycket mer än blommorna! Men även om man spontanköper rosor så kan man ofta hitta flera egenskaper som är en glädjande överraskning.

Taggarna till exempel. Kan vara hur spännande som helst.
Knopparna, som man ju ser längre tid än den utlagna blomman oftast. Kan vara långt vackrare än blomman, ha en helt annat färg dessutom. Och inte minst så kan vissa visa sig vara helt rådjurssäkra!
Grenarna kan lysa rött, koppar, illgrönt på vintern. Spreta eller skjuta iväg vackra bågar, glänsa i motljus.
Bladen kan ha härliga höstfärger, frodiga sommarfärger, vara mer eller mindre känsliga för angrepp.

Mest tycker jag om de rosor som trivs hos mig, faktiskt lite oberoende av hur de ser ut. Jag har flera arter vildrosor som jag stammar upp och leker med och andra som är helt friväxande. De är friska och trivs och blir därför vackra.

Många moderna rabattrosor tycker jag får ett plastigt utseende, men jag har en sådan som överlevt det mesta och som inte alls fått det den ska ha. Ändå spirar den viljestarkt varje vår och därför blir den vacker i mina ögon.

En av mina austinrosor står i mer eller mindre ren sand och orkade bara ge två nickande blommor i år. Den tycker jag synd om och därför blir den också vacker på något sätt...
Unn
CITAT (Magnolia @ 28-10-2004, 15:18)
Tack för det bra tipset Unn! Just nu vill jag helst bara lägga in en beställning på ALLA fina rosor jag hittat, men du har ju helt rätt i att det är mer än själva blomman man ska ta hänsyn till. Så det kanske måste få ta lite tid... SUCK! rolleyes.gif

Hur ska jag behandla min Glorie de Dijon för att få den att överleva? En sådan har jag åtminstone beställt och nu gå jag bara och väntar på att den ska komma. Måste jag täcka den?

Hmmm..jo, Gloire mår nog bättre av täckning, min första gjorde jag inget alls med (har mest mer robusta sorter i min trädgård och tyckte att G allt fick ta och vänja sig:-) ). Den stod i ett blåshål och frystorkade bort. Min andra satte jag mer skyddat och kupade upp vanlig jord till hösten, den ruttnade... sad.gif
Täck den luftigt, tror jag!
Viveka
Citat: Cilla
CITAT
Rådjuren skippar knopparna som är små


Wow? Rådjursrena rosor - finns det?

Undras om det funkar med mina glupska monster också? Hade tänkt experimentera med ramblers nere i skogsbrynet, dvs utanför min rådjurssäkra avdelning.

Finns det fler sorter sorter som bambi kan tänkas rata? Hur är det med Venusta pendula och Splendens t.ex.?
Cilla
Rådjur utvecklar lokala vanor, men liksom många av oss äter pizza över hela landet finns det rosor som är "pizzor" för många rådjur, och växter som är mer som spenat till barn... Dvs de flesta gillar det inte, men det finns undantag också bland rådjuren...

Här är rosor som inte är favoriter hos rådjur:

Finlands vita ros, även kallad Fylld pimpinellros (Rosa pimpinellifolia). 2,5 x 2,5 meter stor buskros med kaskader av dubbla, starkt doftande gräddvita blommor. Eldfärgade och röda höstlöv. Som solitär eller häck. Finns på tomt 20.

Abbotswood. 2,5 x 2 meter buskros översållad av rosa starkdoftande blommor och på hösten röda nypon. Växer även i norrlägen.

Single Cherry. 2 x 1,8 meter stor buskros med doftande enkla karminröda blommor med silvriga undersidor på blombladen. Svarta nypon. Bildar täta häckar och buskage. Skuggtålig.

Rosa X Cantabrigiensis. 3x2 meter buskros med ormbunksliknande, matta blad och gula svagdoftande enkelblommande stora blommor. Tidigblommande. Små runda orangeröda nypon. Lämpar sig som solitär liksom till häck.

Sacramentoros (Rosa Stellata Var. Mirifica). Buskros 1,5 x 1,5 meter buskros med grågröna blad. Enkla mångfärgade blommor i rosa till lilarosa med tydliga gula ståndare. Blommar rikligt från mitten av juni till augusti. Odlas i torra lägen, stenig eller grusig jord i sol.

Storblommig Igelkottsros (Rosa X Micrugosa). 2,2 x 1,8 meter buskros. 10 cm stora enkla, rosa svagdoftande blommor. Orangeröda nypon och orange blad på hösten. Skuggtålig.

Dart’s defender (Rosa Nitida). 1,5 x 1,5 meter buskros med doftande stora blommor i rosa, med inslag av violett. Talrika glänsande röda nypon och rödgula höstlöv. Skuggtålig.

George Will. 2x1,5 meter buskros med rosa dubbla starkdoftande blommor från midsommar till oktober. Höstfärger på de annars glänsande bladen, talrika nypon. Skuggtålig.

Syvdal (Rosa Davidii). 3x2,5 meter buskros, gles med eleganta bågformade grenar. Stora blommor i rosa, röda nypon som hänger som uppochnedvända päron. Skuggtålig.

Nyponros (Rosa Dumalis). 2,5x2 meter buskros med bågformade grenar. Blågröna blad, riklig svagdoftande mörkt rosa blom med enkla blommor en månad under högsommaren. Skuggtålig.

Rosen Mozart och andra med små knoppar.
Viveka
Tack, Cilla för den värdefulla informationen! smile.gif

Ska bli intressant att testa på mina egna 'husdjur'...
Ti bee
Ganska mkt nybörjare jag med, men har dykt ner i trädgårderiet med stor förtjusning! smile.gif
Mina favoriter än så länge (år2):
Kalmar, remonterande rikblommande med vackra blommor i fina aprikosa nyanser. Modern rabattros men ack så ljuvlig!
Madame Pierre Oger, tveksamt härdig, skiraste äggskalskänsla, underbar.
Tuscany, en vacker klassiker.
New Dawn, förgyller en vägg, också en klassiker, remonterar villigt hela säsongen.
Westerland har grannen, urtjusig!
Jag tycker också mycket om Ghislaine de Feligonde. Den blir stor! Rikblommande och vacker.
Händel, *ler lite* (rosen anses av vissa som kitschig) har överraskat här hos mig, med mkt blommor och god remontering. En del svartfläckssjuka dock.
Belle de Crezy blommar överdådigt efter bara 1 år, mkt vacker den med.
Souvenir de Alphonse Lavalle är också jättefin, väldigt vacker blomfärg samt form på blommorna.
HOnungsrosorna, Rosa Helenae, växer snabbt och blommar rikligt. Vackra också!
torvan
det är bra underbart, trädgårdslivet alltså... när jag började med vår brf trädgård var jag säker på EN sak, INGEN ROS. Jaha, här sitter jag och dreglar över era bilder och beskrivnigar och vill bara ha en egen trädgård. wub.gif torvan
kerstin z5-6
Torvan -Köp Huset !!! smile.gif Å gå med i rostokarna smile.gif
Exotic
Nu skickar jag ett bidrag oxå rolleyes.gif
Mrs John Laing


Exotic
Viveka
Kerstin:
CITAT
Torvan -Köp Huset !!!  Å gå med i rostokarna


Hehe, jag gjorde faktiskt en Google-sökning på Rostokarna...
Konstigt nog sa den att några sådana inte existerade.
Måste vara en grov lögn.

Kanske vi borde bilda en patientförening.
För nog tycks rosodling leda till en mild form av galenskap.
Och uppenbarligen är den smittsam också...

tongue.gif
Kajsa
Vi här på Odla.nu som gillar rosor, kan väl kalla oss Rostokarna vi är ju en del biggrin.gif
torvan
Kerstin! Det blev inget hus men jag ska nog lyckas smyga in några rosor ändå! En av anledningarna till att jag blev sugen på hus igen är att en del i vår lilla brf har börjat ifrågasatt att jag fixar ordning trädgården. Ändå arbetar jag med den själv jämt. En gång har jag behövt hjälp med att ta bort rötter och sen dess har hela mitt trädgårdsarbete och växthuset ifrågasatts. En del är nämligen så rädda för att hjälpa till så det är sorgligt åt det. Jag måste därför vara försiktig i mitt val av rosor känner jag så det blir lättskötta sorter. Har redan en New Dawn i en stor perennrabatt och den har varit lättskött + att inga rådjur har käkat på den! Nu tänker jag plantera en honungsros som ska slingra sig upp i en mindre vacker lönn, men som behövs mot insyn på vår nya uteplats vid växthuset. Vad ska man ha för sort tycker ni rostokar? Sen behöver jag en ros till som ska stå bredvid ingången till växthuset. Den ska vara rätt liten och inte så vid och vara vacker ihop med lammöron. Det är nämligen det viktigaste för den ska stå på en begravningsplats! Min dotters kanin ligger begrav där och hon vill absolut plantera lammöron eftersom dom känns som kaninöron. Det kan man ju inte motstå. Speciellt inte när dottern är 18, kaninen dog för 5 år sen och hon vägrade mig ett växthus om jag inte gick med på det... Har kikat lite på rosen Souvenir de Malmaison skulle den passa bra tror ni? rolleyes.gif torvan
kerstin z5-6
Det är den vackraste ros som finns smile.gif -behöver ett soligt läge -slå till ! smile.gif


Vill du ha nån lite men robustare/flergångsblommande ros kan säkert nån i din zon ge förslag , själv skulle jag välja nån kanadick ur Parklandserien ex Lambert Closse eller JP Conell
Souvenir är engångsblommande -men vad gör det


Rosor o lammöron -finns inget snyggare ! smile.gif

Hongungsrosen -rosa helanae hybrida

vad hette kaninen ?

Huset -man måste se till verkligheten med .. det kan gå fler tåg smile.gif
torvan
laugh.gif Stampe förstås, kaninen alltså! Har jag fattat rätt att Souvenir blommar långt in på hösten? Det vore det bästa så folk är hemma och kan njuta av den. rolleyes.gif torvan
kerstin z5-6
jag ljög ! den remonterar -läs här vad andra skricit om den .. ack om den gick här .. ska nog sätta ett exemplar på min mildaste plats ..

Ur roslistan
torvan
laugh.gif Perfekt,den tar jag laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Lycka till! torvan
renate
Rose de Rescht är en långblommare, och Henry Martin den är underbart.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon