netaave
12-11-2004, 16:57
Nu är det extrapris på kassler igen, himla bra mat och gott.
Jag skulle vilja ha lite ny inspiration med kassler och grönsaker, prova nya recept. Jag gör den här grytan nästan jämt eller också gratinerar jag med färsk ananas och ost.
Har ni några andra smaskiga recept?
Ylvas kasslergryta ! (4 port)
500 g kassler
1 stor purjolök
1 grön paprika
1 röd paprika
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 msk tomatpuré
1 ½ vitlöksklyfta
2 tsk curry
salt och svartpeppar
Strimla kassler, paprika och purjolök.
Smält margarinet i en gryta och tillsätt curryn.
Bryn sedan purjolöken och paprikan.
Tillsätt kassler, grädde, creme fraiche, tomatpuré och vitlök.
Låt puttra i ca 15 min.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera med ris, sallad och pain-riche.
Skiva kassler och varva i en smord, ungsfast form med ananas skivor. Blanda 3-5 dl vispgrädde med ketchup till önskad smak, salta och peppra och häll alltihop över kasslern. In i ungen på 225 grader i ca 30 minuter, servera med ris.
Mvh
Fenja
miiapiia
12-11-2004, 17:19
Här kommer ett gott recept.....
1 msk smör
4-8 skivor benfri kassler
1 burk hackad grön chili
2 dl riven ost (herrgård)
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl stark eller mild tacosås
Bryn kasslern lätt på båda sidor.
Lägg på ugnssäkert fat och täck med grön chili och ost.
Vispa grädden, blanda ner tacosås och bred över över köttet.
Gratinera i 250 gr ca 12min eller tills det är läckert guldbrunt.
Gott med ris och spenat till.
Hoppas det ska smaka.
Yin o Yang
13-11-2004, 12:24
Det här brukar uppskattas när jag bjuder på det.
Skiva kasslern och lägg i smord eldfast form.
Spritsa ut potatismos runt kanterna.
Fyll med stuvad svamp i mitten.
Gratinera i ugnen tills moset fått lite färg.
Servera med grönsallad och kanske något gott bröd.
Smaklig spis!
Kattgräs
13-11-2004, 17:49
Enkel potatissallad som är god till kall skivad kassler:
Koka potatis, skala och tärna dem medan de är varma.
Häll 1 burk creme fraiche (lättvarianten funkar utmärkt) i en bunke.
Blanda ner dragon, salt, svartpeppar i creme fraichen. (Smaka så det blir bra smakbalans.)
Vänd ner potatisen.
Servera, och ha gärna färska tomater till.
Den här potatissalladen kan ätas kall också. Ställ i så fall i kylen direkt.
--------------
Kassler är också gott i makaronisallad eller till varm pasta. Jag strimlar den i cm-tjocka strimlor. Kokt pasta (varm) med varm ostsås (kan uteslutas) och strimlad kassler uppepå är enkelt och snabbt. Riv gärna parmesan på toppen.
Här kommer ytterligare ett recept enkelt och mycket gott
KALASKASSLER
4 port.
2 dl Ris
400 gr Kassler
150 gr Ost gärna Ädelost
1 knippe Persilja
1 knippe Gräslök
PAPRIKASÅS
2 msk Margarin
1 tsk Paprikapulver
1-2 st Paprikor röda
2 msk Vetemjöl
4 dl Buljong
½ msk Citron pressad
3 tsk Socker ev.
½ dl Grädde
Salt
Vitpeppar
Koka riset enl. förpackningen. Lägg det i en ugnssäker form. Hacka persilja och gräslök blanda med riset i formen. Skär kasslern i ½ cm tjocka skivor. Varva kassler och ost.
Smält margarin rör ner paprikapulvret. Kärna ur och strimla paprikan. Fräs den en kort stund i fettet. Rör ner mjölet och späd med buljongen, citron och grädde. Smaka av med salt o peppar. Låt koka 3-5 min.
Häll såsen över kasslern i formen. Gratinera i 225 grader mitt i ugnen ca 15-20 min.
(Brukar dubbla satsen sås)
Blomstersmurfen
13-11-2004, 20:27
Här är ytterligare ett kassler-recept
MICRO-kassler
skivad potatis varvas med ganska mycket gräslök i en form
häll 3 dl grädde över
lägg kassler i ganska tunna skivor som täcker hela härligheten
Micra i ca 15 min (tills potatisgratinen känns klar) Ös ev lite på
kasslern så att den inte torkar (alt låt den inte vara med hela tiden i micron)
Ev kan det behövas en skvätt mjölk också om grädden kokar in helt för fort.
Detta är mina barns favoritkassler!
zaaritha
13-11-2004, 22:33
Inbakad kassler
Skiva kasslern, men ej helt igenom.
Bred vitlöksost mellan skivorna, eller annan god ost!
Kavla ut en smördegsplatta, den större varianten, rulla in kasslern i den.
In i ugnen i 225gr i ca 25-30 min.
snabb kasslergryta
ca. 10. min.
en bit kassler
2dl. grädde
en liten burk creme fraiche
en liten burk annanas i bit
två bananer
salt peppar
en halv tsk. curry
två msk. jordnötssmör
skär kasslern i småbitar
fräs dom lätt och lägg dom i en kastull.
häll över grädde och fraichen
salta och peppra
häll i annanasen och curryn och smaka av.
koka upp och red av med jordnötssmör och
späd med mjölk om det behövs
lägg i skivad banan strax innan servering.
serveras med kokt ris.
Yin o Yang
15-11-2004, 11:36
CITAT (pejori @ 14-11-2004, 12:20)
snabb kasslergryta
Det låter sagolikt gott, måste jag prova med det snaraste

.
Det här lät gott. Älskar kassler.
http://www.sr.se/Uppland/diverse/recept/kassler.stmMattips från Maggies kök den 3 november 2004
”Kassler med chiligrädde ”
(ca 4 portioner)
ca 500 g kassler
Chiligrädde:
2 dl vispgrädde
½ -1 msk idealmjöl
¾ dl chilisås
½ dl mango chutney
Gör så här:
Sätt ugnen på 250°.
Skär kasslern i tunna skivor. Bräck kasslerskivorna hastigt i varm
stekpanna. Lägg skivorna i botten på en smord ugnssäker form.
Vispa grädden och blanda i idealmjöl, chilisås och mango chutney.
Bred grädden över kasslerskivorna. Gratinera i mitten av ugnen tills rätten
blivit genomvarm och fått vacker färg, 10-15 minuter.
Till detta rekommenderar jag kokt ris, kokt broccoli och kokta sockerärter.
/Maggie
© Copyright Sveriges Radio 2004, Ansvarig utgivare: Marit Andersson Kontakt
[COLOR=blue][COLOR=blue]
astrid.m.s
17-11-2004, 17:46
Jag tycker om när man inte behöver lägga ner så mycket tid på matlagning, här är ett "snabbt" alernativ.
Vispad grädde som blandas med tomatpure.
Skivad banan
Lägg ut skivade banan över kasslerskivorna. Bred över gräddblandningen.
I ugn, 225 grader tills den har fått fin färg.
Har inga mått, brukar använda "en höft", ögonmåttet. Mycket gott.
anne-li i olofstorp
20-11-2004, 21:23
Sitter här på lördag kväll och dreglar över alla tips jag läser om....
Kylskåpssorg och inte annat heller hemma just idag.
Kassler var det ja.
Skiva men inte helt igenom, lägg mellan ananasskivor, in i ugnen en stund, servera med potatiskrocketter, + (nu kommer det fina i kråksången) vispad grädde med riven pepparrot. Starkt ska de va och man kan faktiskt ha lite x-tra vid sidan om ifall inte alla är såååå förtjusta i pepparrot som jag är.
hälsningar
Anne-Li
netaave
20-11-2004, 23:06
CITAT (anne-li i olofstorp @ 20-11-2004, 21:23)
Sitter här på lördag kväll och dreglar över alla tips jag läser om....
Kylskåpssorg och inte annat heller hemma just idag.
Kassler var det ja.
Skiva men inte helt igenom, lägg mellan ananasskivor, in i ugnen en stund, servera med potatiskrocketter, + (nu kommer det fina i kråksången) vispad grädde med riven pepparrot. Starkt ska de va och man kan faktiskt ha lite x-tra vid sidan om ifall inte alla är såååå förtjusta i pepparrot som jag är.
hälsningar
Anne-Li
Läckert! Men grädden skippar jag gärna
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.