|
Eaglewood
15-11-2004, 19:54
Jag tillhör en relativt liten skara svenskar som har som hobby att odla stora pumpor. Lite synd tycker jag att vi är så få. Kanske finns det någon i detta forum som skulle vilja prova detta till sommaren. Vad ska det vara bra för kan man undra? Det är fantastiskt att se saker växa. Kan man sen få pumpan att växa 8-10 kilo per dygn så är det spännande varje dag man kommer hem från jobbet och se vad som hänt. Det blir även många mindre pumpor som man kan äta. När sen hösten kommer så träffas man på ölands skördefest och tävlar i swedish open.
Känner någon sig manad så går det bra att få fröer. Jag har fröer från årets största pumpa i Sverige (337,5kg) och lite andra korsningar som kan ge stora pumpor. Jag delar gärna med mig av tips om vad som krävs för att lyckas. Det finns ett par bilder i mitt galleri om ni vill kika på pumpor. /Lars
Förstår att det inte var menat som ett skämt, men man kan ju inte annat än skratta då man tittar på de där pumporna i ditt bildgalleri!  Trodde först att du skrivit fel (att årets största pumpa vägde 33,75 kg (vilket jag också tycker är mycket) och inte 337,5 kg! Otroligt att de kan bli så stora!
Alltså, det ser ju inte riktigt klokt ut att de kan bli sådär stora. Vad jag har ooootroligt svårt för är att inte se framför mig hur det har liksom sugits ett stort hål i backen där plantan har växt, jag menar det är ändå 337 eller vad det var kilo som på något sätt har omvandlats till en pumpafrukt. Jag fattar ju att mycket är vatten, men ändå..............
Jag försökte men det gick inget vidare... Sorten Dill´s giant var det...den blev kanske 10 kg bara...ska ju kunna bli upp till 450 kg påstås det..... Vi har en lokal pumpatävling här i Strömstad..vinnarpumpan brukar ligga på 45 kg ungefär...det hade ju varit lite kul att slå det... Så ja tack ..lite tips vill jag gärna ha....
Ingrid på Västkusten
16-11-2004, 07:04
CITAT (Eaglewood @ 15-11-2004, 19:54) Jag tillhör en relativt liten skara svenskar som har som hobby att odla stora pumpor. Lite synd tycker jag att vi är så få. Kanske finns det någon i detta forum som skulle vilja prova detta till sommaren. Vad ska det vara bra för kan man undra? Det är fantastiskt att se saker växa. Kan man sen få pumpan att växa 8-10 kilo per dygn så är det spännande varje dag man kommer hem från jobbet och se vad som hänt. Det blir även många mindre pumpor som man kan äta. När sen hösten kommer så träffas man på ölands skördefest och tävlar i swedish open.
Känner någon sig manad så går det bra att få fröer. Jag har fröer från årets största pumpa i Sverige (337,5kg) och lite andra korsningar som kan ge stora pumpor. Jag delar gärna med mig av tips om vad som krävs för att lyckas. Det finns ett par bilder i mitt galleri om ni vill kika på pumpor. /Lars Ahaaa- jag har läst om Dig i nån tidning vill jag minnas......ja det är ju spännande och otroligt! Fast jag skall erkänna jag odlar vintersquash för å äta och inte för storleken....
CallEva på Öland
16-11-2004, 13:13
Hej Lars! Det låter lite lockande och så blir det inga långa transporter till Solberga...
Tacksam för vidare info.
Calle på Ön där pumporna ännu håller fär och form
Eaglewood
16-11-2004, 19:27
Kul att det verkar finnas några intresserade. För er som vill ha frön maila mig er adress så skickar jag några frön från 744 ornskov. ( I pumpasammanhang så ger man fröna namn efter vikten i pond följt av odlarens namn) Principen för att lyckas odla en stor pumpa är enkel. De vill ha lucker jord, mycket näring, vatten och värme. Det gäller många växter men pumpor vill ha lite mer av allting. Sedan har vi en mängd små trix för oss för att lyckas hela vägen. Jag brukar tillsätta 300 liter hönsgödsel, lika mycket kogödsel till varje planta som grund på våren. Under säsongen så gödslar jag med blåstångsjouice och gödselvatten. Fröna sätts lämpligen inne i liten torvkruka för de vill ha lite värme för att starta upp. För de som är intresserade så får ni gärna en detaljerad beskrivning för vad som krävs. Vill bara varna er för att när man väl odlat en 200 kilos eller större så går det inte att sluta!
Jag kikade i ditt album....Eaglewood.... ..Hur i herrans namn hanterar man dessa pumpor??? Dom är ju lika stora som ensilagebalar nästan.....går det att lyfta dom med en balklämma utan att de går sönder eller odlar med med dom liggande på en pall? Kunde allt tänka mig ett par frön av en sån stor en....
CITAT (kiki @ 15-11-2004, 21:29) Alltså, det ser ju inte riktigt klokt ut att de kan bli sådär stora. Vad jag har ooootroligt svårt för är att inte se framför mig hur det har liksom sugits ett stort hål i backen där plantan har växt, jag menar det är ändå 337 eller vad det var kilo som på något sätt har omvandlats till en pumpafrukt. Jag fattar ju att mycket är vatten, men ändå..............  Principen fö de flesta växter är att de använder sig av fotosyntes för att tillverka kohydrater. En stor pumpa har alltså gjort ett stort hål i atmosfären. Men visst kräver de mycket näringsrik gjord också.
Eaglewood
20-11-2004, 00:21
Det finns lite olika taktiker för att lyfta en pumpa. Så länge de är så pass "små",337,5 kg som min pumpa så är det enklaste att Tilta lite å pumpan och lägga under en pressenning. Är man sen sex personer så är det inga större problem att lyfta den. Lite otäckt är det dock då de är rätt ömtåliga för slag. Tappar man den så är det över... För Pumpor över 500 kg bör man nog ha en traktor. Det finns rätt fiffiga lyftanordningar kostruerade för detta i USA. Det blir ett angenämt problem nästa år?
För att få en pumpa att växa sig riktigt stor, säg +200 kg så måste den naturligtvis ha mycket näring. Det går dock utmärkt att förstöra en planta med för mycket näring också. Jag tror att jag i snitt ger varje planta 300 liter vatten om dagen under den mest intensiva tillväxtperioden.
Rätt frö är också en viktig faktor. Den enda sort som gäller är Atlantic giant. Min erfarenhet (från tidigare utdelade fröer) är att det med frö från samma planta kan sluta på 10 kg eller 300kg. Den pumpan jag hade i fjol blev 300 kg precis. Samma frön som jag gav bort resulterade i en handfull pumpor alla under 50 kg . Nu kommer poängen. Är man nöjd med en pumpa på 200 kg så går det bra med vilket Atlantigiantfrö som helst. Vill man slå världsrekord så gäller det att hitta en korsning av tidigare pumpor som har rätt potensial.
De frön jag har att erbjuda är dels från årets 744 ornskov (337,5kg) som är en korsning av två bra pumpor över 400 kg. (1000gustouwx996bobier) Jag har också frön från fjolåret som är en offspring av 723 bobier. 723 bobier har gett fler pumpor över 1000 pound än någon annan. En offspring är teoretiskt samma sak då den är pollinerad med sig själv och borde ha samma genetiska förutsättningar. Själv kommer jag i år att testa min 744 samt något nytt frö vad det nu kan bli.
CallEva på Öland
20-11-2004, 11:02
Hej där Eaglewood! Som jag tidigare skrivit är jag intresserad av några frön.
Calle på den vita Ön
Eaglewood
20-11-2004, 19:13
CallEva, fröer kommer. Jag har fått för mig att pumpafrön inte mår så bra av rejäl kyla, de kommer lite senare. /Lars
CallEva på Öland
20-11-2004, 21:12
Hej där! Ok något att se fram emot
Calle på Ön med fullsatta fågelrestauranger
Susanne i Linköping
20-11-2004, 21:36
Intressant det där med pollineringen! En "offspring" borde innebära en viss inavelseffekt, så riktigt samma sak som föräldern har jag svårt att tro att det blir. Samma sak, nästan i alla fall, borde det bli med två plantor från samma pumpa. Inte för att jag har minsta erfarenhet från pumpafröodling, jag har aldrig odlat pumpa förrän i år och det var inte Atlantic Giant. Men det var kul ändå och pumpasoppa är ju gott! I fjol hade jag problem med pollineringen på mina Turks Turban (är det pumpa eller squash botaniskt sett?), då hade jag bara en enda planta men i år hade jag två och det var inga problem. Kan det innebära att självpollinering funkar mindre bra än korspollinering, eller var det en slump? Hmmm... jättepumpa nästa år? Nja, jag är nog inte sååå duktig än. Årets största, en av vardera Tom Fox och Connecticut Field, väger drygt tre kilo styck. Ynkligt. Pumpafrön, inte tåla kyla? Hoppas inte det, jag förvarar mina i frysen!
Eaglewood
20-11-2004, 21:49
Nyfiken, Vari ligger skillnaden mellan två plantor från samma pumpa och pollinering från samma planta?
Jag är rätt säker på att det inte är svårare att få pollinering att "ta" med hanblomma från egen planta än från annan planta. Däremot så är kraftig värme , eller kyla och regn, problem i dessa sammanhang. /Lars
Susanne i Linköping
20-11-2004, 22:01
CITAT (Eaglewood @ 20-11-2004, 21:49) Nyfiken, Vari ligger skillnaden mellan två plantor från samma pumpa och pollinering från samma planta? Måste du fråga också.  Nu måste jag ju tänka efter. Polllinering från samma planta, då har båda föräldrarna samma genuppsättning, alltså blir det med största sannolikhet större homozygoti (heter det väl? Detta har jag inte läst om sen gymnasiet!) än hos föräldern. Två plantor av frö från samma pumpa: Om de pollinerar varandra (alltså ingen tredje filur som avlar oäktingar) är det fortfarande en enda genuppsättning som är ursprunget, så det borde bli samma sak. Eller tänker jag helt fel? Jag är lite trött så här på kvällskvisten.
Har haft den där Atlantic giant sorten men den blev inte särskilt stor, jag skulle imponera på barnen minns jag, men tji jag fick. Det här med att ha pumporna i komposten, är det bra?? Odlar pumpor varje år men tror aldrig jag fått någon större än 20 kg. Men ska köpa hönsgödsel nästa sommar, tack för det tipset.
Åsa, mälardalen zon 2
05-12-2004, 15:47
Japp det brukar vara bra att odla pumporna i komposten, hurpass näringsrik komposten är beror på vad du slänger i den. Är det mest löv, häckklipp och liknande i komposten är den inte speciellt näringsrik.
Hushållskompost är mer näringsrik + har man husdjur ex. kaniner och slänger avföring + spån i komposten så blir det ju mera näringsrikt.
Näringen i komposten brukar dock inte räcka hela sommaren ifall man vill odla jättepumpor då måste man nog både gödsla upp marken och näringsvattna regelbundet medans de växer pumpor kan suga upp ganska mycket näring under en sommar.
Ingrid på Västkusten
06-12-2004, 07:28
Jag mumsar nu varje helg på mina olika vintersquashar/pumpor och svär en helig ed på att jag MÅSTE odla fleeeeer :-) även om platsen jag har på någe mystiskt sätt aldrig blir större trots att jag inbillar mig det. Fast ett tjugotal namnsorter knödde jag in i 2004 :-) dock inga rekordpumpor. Atlantic Giant testade jag ett år vart en knytnäve. Jag tror den inte blir något om den itne får fiberduk väremkabel och en himla massa TLC.
Just nu leder Crown Prince och Gold Nugget samt faktiskt Delicata 'smakligan' :-)) fast jag ahr inte smakat alla sorter ifrån årets skörd :-)
Idag låg det i postlådan...kuvertet.... Detta ska bli sååå spännande......är det fler här som nappade på erbjudandet..... Vi kan ju ha en liten interntävling här även om vi inte skulle lyckas lika bra som "Eaglewood"......i all vänskaplighet... Om vi inte ses på Öland.... Tack, Eaglewood än en gång....
Eaglewood...jag får tacka för fröerna... ....men jag funderar på de "andra" fröerna.."long gourd".....är det också en pumpa?? De fröerna ser ju inte riktigt ut som de andra...liknar mer kalebass....
oj va klockrena, hade ja haft trädgård så.. hade iof kunnat invadera svärmors, undra va hon hade tyckt om de
Eaglewood
02-02-2005, 21:54
Long Gourd är ingen pumpa och de är nog släkt med kalebass, melon,gurka någonting. Dessa blir som namnet antyder ganska långa. Kan bli över två meter. Väldigt vackra blommor. Här är en länk P&P
Vad häftigt...nu stryker jag herkuleskalebassen i listan på önskade frö.....den var nog nåt liknande....
Eaglewood, jag är intreserad av frön om du har kvar, ska ockupera en bit av svärmors trädgård  pmar adress
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|