Prova den här saften den är sagolik, mycket fräschare än köptas och så vacker i glaset.

Även de andra grejerna är värda att provas.
APELSINSAFT
Till ca 3 l saft
2 kg apelsiner, om du tar hälften blodapelsiner blir det väldigt vacker färg.
1,8 l socker
2 msk citronsyra
1 l vatten
Tvätta och borsta apelsinerna mycket noga i varmt vatten och torka dem.
Skala av det yttersta gula skalet med en potatisskalare se till att inget av det vita kommer med, gör det så ändå skrapa bort det med en liten kniv.
Lägg skalet med sockret och citronsyran i en bunke.
Koka upp vattnet och häll det hett över skal- och sockerblandningen. Rör då och då, så att sockret löser sig under det att blandningen kallnar.
Klyv apelsinerna och pressa ur saften. Häll den i sockerblandningen, rör om och sila alltsammans.
Häll upp saften på kalla flaskor. Tillslut dem väl.
Apelsinlikör
Skär det yttersta av skalet på 6 apelsiner i små bitar. Använd potatisskalare.
Lägg skalen i en kruka eller flaska med tättslutande lock.
Slå på 3 3/4 dl strösocker, 37 cl renat och 37 cl whiskey, skaka och vänd till sockret löst sig.
Låt stå 3 veckor, skaka ofta under tiden. Sila ifrån skalen. Klart att dricka.
Om så önskas kan en bit vaniljstång ligga med i flaskan sista veckan.
Brännvin och Whiskey kan bytas mot cognac.
Orange curd
Till ca 3 dl
3 apelsiner
2,5 dl socker
100 gr smör
2 ägg
Riv skalet av tre apelsiner och pressa saften ur två.
Lägg skal och saft, socker och smör i en kastrull.
Sätt den i en större kastrull med lite vatten i botten och koka apelsinblandningen i vattenbad till smöret smält.
Tillsätt då äggen uppvispade. Rör i massan tills den känns tjock - det tar ca 20 min.
Häll på burk och låt kallna. Sätt på lock och förvara svalt.
Marinerade apelsiner till kött
Gör en dressing av 2 delar olja och 1 del vinäger
Smaksätt med klippt kryddkrasse, pressad vitlök eller några kryddnejlikor
Tvätta noga och skär 2 apelsiner i tunna klyftor.
Häll marinaden över klyftorna och låt det dra ca 30 min.
Servera de marinerade apelsinerna till kall kokt skinka, rostbiff eller varm skinkstek.