Full version: Apelsinrecept
netaave
Nu börjar apelsinerna bli billiga, här kostar dom 10 kr/kg nu.
Prova den här saften den är sagolik, mycket fräschare än köptas och så vacker i glaset. laugh.gif
Även de andra grejerna är värda att provas.


APELSINSAFT


Till ca 3 l saft

2 kg apelsiner, om du tar hälften blodapelsiner blir det väldigt vacker färg.
1,8 l socker
2 msk citronsyra
1 l vatten

Tvätta och borsta apelsinerna mycket noga i varmt vatten och torka dem.

Skala av det yttersta gula skalet med en potatisskalare se till att inget av det vita kommer med, gör det så ändå skrapa bort det med en liten kniv.

Lägg skalet med sockret och citronsyran i en bunke.

Koka upp vattnet och häll det hett över skal- och sockerblandningen. Rör då och då, så att sockret löser sig under det att blandningen kallnar.

Klyv apelsinerna och pressa ur saften. Häll den i sockerblandningen, rör om och sila alltsammans.

Häll upp saften på kalla flaskor. Tillslut dem väl.



Apelsinlikör


Skär det yttersta av skalet på 6 apelsiner i små bitar. Använd potatisskalare.
Lägg skalen i en kruka eller flaska med tättslutande lock.
Slå på 3 3/4 dl strösocker, 37 cl renat och 37 cl whiskey, skaka och vänd till sockret löst sig.
Låt stå 3 veckor, skaka ofta under tiden. Sila ifrån skalen. Klart att dricka.
Om så önskas kan en bit vaniljstång ligga med i flaskan sista veckan.
Brännvin och Whiskey kan bytas mot cognac.








Orange curd


Till ca 3 dl

3 apelsiner
2,5 dl socker
100 gr smör
2 ägg

Riv skalet av tre apelsiner och pressa saften ur två.

Lägg skal och saft, socker och smör i en kastrull.

Sätt den i en större kastrull med lite vatten i botten och koka apelsinblandningen i vattenbad till smöret smält.

Tillsätt då äggen uppvispade. Rör i massan tills den känns tjock - det tar ca 20 min.

Häll på burk och låt kallna. Sätt på lock och förvara svalt.


Marinerade apelsiner till kött


Gör en dressing av 2 delar olja och 1 del vinäger
Smaksätt med klippt kryddkrasse, pressad vitlök eller några kryddnejlikor
Tvätta noga och skär 2 apelsiner i tunna klyftor.
Häll marinaden över klyftorna och låt det dra ca 30 min.
Servera de marinerade apelsinerna till kall kokt skinka, rostbiff eller varm skinkstek.
elleave
Har gjort den här apelsinsaten idag smile.gif
Eva St
Här kommer recept på en god Apelsinefterrätt

Apelsinefterrätt


8 st Apelsiner
5 dl Vatten
3 dl Socker
1 kuvert Saffran
3 st Hela Kanelstänger
10 st Stjärnanis
1 st Hel Vaniljstång (2 tsk vaniljsocker)



Detta kokas till en lag som hälls över Apelsinskivor

Skär bort allt skal och det vita runt apelsinerna
Skiva dem ½ cm tjocka
Lägg i en vacker vid skål

Servera vaniljglass till
zissi
Eva St:

Jag tror det var den efterrätten jag fick i julas hos ett par av våra vänner. Hon hade bjudit på den flera gånger o den blev alltid lika uppskattad sa hon. (Grädde bjöds till då).
Den var verkligen toppengod tummenupp.gif Ska skriva upp stjärnanis på notan så blir det nog till att göra den till helgen.

Tack för receptet!
hobbe 00
Här kommer ett recept på en god apelsinefterrätt ca 6 portioner

2 appelsiner
100gr kvarg
200gr färskost smaksatt med apelsin
1 dl vispgädde
1 dl Choklad-pepparmynts karameller

Skala apelsinen och separera fruktköttet i från "hinnorna" skär fileérna i mindre bitar.Vispa grädden blanda sen i kvarg, osten och karamellerna samt apelsin fileérna.
Eva St
CITAT (zissi @ 22-02-2009, 22:19) *
Eva St:

Jag tror det var den efterrätten jag fick i julas hos ett par av våra vänner. Hon hade bjudit på den flera gånger o den blev alltid lika uppskattad sa hon. (Grädde bjöds till då).
Den var verkligen toppengod tummenupp.gif Ska skriva upp stjärnanis på notan så blir det nog till att göra den till helgen.

Tack för receptet!


rose.gif
Ja visst är den gooood och dessutom vääääldigt enkel att göra
biggrin.gif
zissi
Eva St: Efter lammracksen o ugnsbakade grönsaker gjorde vi idag din apelsinefterrätt. Den var så underbart god. Fick lite julkänsla när jag åt den.......... vacker o titta på var den ju också yahoo.gif thanks.gif
Eva St
tummenupp.gif Vad bra!!!!!!!!! Kul att du gillade den
Vero
Jag brukar göra apelsinmarmelad, det är lite pyssligt att skära smått (om man inte har en köttkvarn, då är det fort gjort), men det är godare än köpt marmelad och ett kg apelsiner ger ca 4 burkar! Billigt med andra ord. Köper man dessutom ekologiska apelsiner så slipper man besprutningsmedlen i maten!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon