Detta tar tid men är supergott.
Pekinganka (4 - 6 pers)
Du behöver:
En anka (2,5 - 3 kg)
3 dl vatten
1 skiva ingefära
1 vårlök, delad på hälften
3 msk honung
1 msk vitvinsvinäger
1 msk sherry
1 1/2 msk maisenamjöl, blandat i 3 msk vatten
vårlök att garnera med
Så gör du:
Sätt ugnen på 175 grader. Rengör ankan. Torka lätt med hushållspapper och knyt ett snöre runt ankans hals.
Häng ankan på en sval plats (det får gärna fläkta lite) i ca 4 timmar.
Fyll en stor wokpanna med vatten. Låt det koka upp och lägg ner ingefära, vårlök, honung, vinäger och sherry. Låt koka och häll sedan i maisenalösningen. Rör hela tiden.
Lägg ankan i en stor sil/durkslag och placera över en stor skål. Ös vätskan över ankan under 10 minuter. Häng ankan igen på samma svala ställe i ca 6 timmar, eller tills ankan är torr.
Lägg ankan på ett smort galler med bröstet uppåt. Sätt in i ugnen. Placera en långpanna med lite vatten i botten av ugnen (detta är för drippelidroppet som droppar ner från ankan). Grilla i 30 minuter, vänd på ankan och grilla ytterligare 30 minuter. Vänd slutligen igen (bröstet uppåt) och grilla 10 minuter.
Använd en vass kniv och skär av det krispiga skinnet. Servera ankan och krispskinnet direkt på en uppvärmd tallrik. Ät med hoisinsås och kinesiska pannkakor.
Lycka till