Christoffer
Är det någon som har ätit äkta tryffel?
Hur smakar den i sådana fall?

Antagligen har ingen här på Odla haft råd, men fråga kan man ju...
mulle
Hej, jag har ätit äkta tryffel två gånger. Den ena gången i samband med en bjudmiddag på en resa, den andra gången då jag fick en miniminibit till julklapp av min brorsdotter i Paris.
Båda gångerna var det ett stort frågetecken i mitt huvud! Smaken motsvarade absolut inte de förväntningar jag hade ställt med anledning av priset!
Jag förstår om gåslever och vissa skaldjur är dyra. Det är gott. Tryffel skulle jag aldrig själv betala för!
Mulle
Christoffer
Vad smakade det mest som?

Varför heter det egentligen tryffel när det gäller godis?
mulle
Jag antar att din fråga gäller svampen tryffel???!!!
Godiset heter antagligen så eftersom det liknar svampen. (?)

Det smakade ganska starkt trots att det ju bara var fråga om några bitar i pepparkornsstorlek. En helt egen smak, det går bara inte att beskriva den exakt. (Hur skulle du beskriva smaken för någon som inte ätit kantareller?)
Men jag kan tillägga att jag älskar svamp och plockar alla ätliga sorter som vi har i Norden. Men tryffeln gillade jag alltså inte!

Mulle
netaave
Jag har smakat vit tryffel i Italien, tyckte inte det smakade ett dugg.
KURT
Vill man smaka på tryffel utan att köpa svampen så kan man ju köpa tryffelolja, används för smaksättning av mat. Annars finns det ju tryffel på gotland, och förmodligen också på Öland och kanske också på fastlandet. På gotland diskuterades det om tryffel skulle omfattas av allemansrätten, som andra svampar. Men jag tror att de kom fram till att den INTE skulle göra det pga att den växer under jorden, i så fall måste man ha markägarens tillstånd för att få plocka!

http://www.sbf.c.se/BFG/foredrag/040325.html
http://www.guteinfo.com/scripts/mat.asp?id=2923
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=5...ousRenderType=1

Nyligen disputerade ju Christina Wedén på Uppsala universitet med en avhandling med titeln "Black Truffles of Sweden: Systematics, Population Studies, Ecology and Cultivation of Tuber aestivum syn. T. uncinatum"

http://info.uu.se/press.nsf/pm/framgngsrik...dling.id9C.html
http://www-mykopat.slu.se/Newwebsite/ex/ch...www/hemsid.html
kermita
Hej Christoffer !
Har undrat över precis samma sak som du. Hur smakar tryffel.
I en delikatessbutik här, har de en pytteliten burk med tryffel för 195:-. Har tittat ochklämt på den, men än har jag inte köpt någon. Jag fick lukta på tryffeloljan, men kan inte förklara lukten.
Men en vacker dag tar nog nyfikenheten över. Då ska jag försöka förklara.
Åsa, mälardalen zon 2
På radion idag pratade de om tryffel med en tryffelexpert. Hon hävdade att, tyvärr hittar man mest dålig tryffel i sverige för oftast vet inte vi hur tryffel ska lukta och smaka så hittills har det gått bra för andra länder att exportera den tryffeln som inte är speciellt bra, ofta har den alldeles för svag doft och smak. Konserverad tryffel rekommenderade hon inte för det mesta av smakämnena försvann vid upphettningen.

+Med tanke på att smakämnena är flyktiga så sade hon att man inte bör låta tryffeln koka med någon längre tid, det doftar visserligen gott men sedan smakar det knappt någon tryffel om maten.

Hennes tips när det gällde ex. tryffelrisotto är att man förvarar en bit tryffel i riset som på såsätt tar upp smakämnena, sedan kokar man riset som risotto och sedan tillsätter man lite tryffel sist. +Att blanda tryffel med ex. smör för att fånga in smakämnena var också bra hävdade hon (smöret med den rivna tryffeln skulle stå ett par dagar innan man använde det)
zaaritha
Gåslever!!
Vet ni hur gässen behandlas?????
Tapio
CITAT (zaaritha @ 04-12-2004, 18:42)
Gåslever!!
Vet ni hur gässen behandlas?????

Halaj!

Jo, jag vill minnas att det var prat om detta för några år sedan.
Alltså, man har funnit att extremt intag av salt ger leverförstoring, i alla fall hos gäss.
Man gav således saltindränkt foder till dem.
Naturligtvis tvärvägrade gässen att äta, så då tvångsmatade man dem.
Det gick till så att man tryckte ner ett rör i halsen på dem, ända ner till magsäcken.
I andra änden av röret hade man en tratt där man hällde ner en portion majs som var fullständigt saltindränkt.

Men så var det ett tyskt reportageteam som gjorde en undersökning om detta. Resultatet visades i tysk TV, med följd att det blev ett himlans rabalder om saken och det tog inte lång tid förrän förfarandet totalförbjöds inom EU.

Fast hur det är nu har jag inte en aning om.

//T
zaaritha
Ja, du har alldeles rätt!
Jag skulle aldrig äta gåslever, det är vidrigt med djurplågeri!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon