Äppelpaj
Räcker till ca 8pers
Deg:
5dl vetemjöl
175g kallt smör (eller margarin)
3/4 dl vatten
Fyllning:
6 syrliga äpplen
1dl socker
2msk vetemjöl
1tsk kanel
1krm riven muskot
2msk smör
Till locket:
2msk socker
Gör såhär:
1. Blanda iordning pajdegen i en matberedare och låt den vila i kylskåp i ca 1 timme.
2. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda dem med sockret, mjölet och kryddorna i en skål. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Dela pajdegen i 2 lika stora delar, lägg tillbaka den ena delen i kylskåpet. Kavla ut den andra delen till en rund kaka ca 30cm. Lägg över den i en osmord pajform som är ca 24cm i diameter.
4. Lägg i äpplena blandade med kryddorna i pajformen. Klicka över smöret i små klickar. Kavla ut resten av degen till ett lock och lägg det ovanpå äpplena, jämna till kanten. Tryck till med gaffel eller nyp med fingrarna ihop kanten på pajen.
5. Skär små snitt i pajen så ångan kan sippra ut. Lägg ev. på ett mönster på pajen ifall det blivit deg över. Strö över socker på pajen.
6. Låt pajen vila ca 15 min före gräddning annars krymper locket i ugnen. Grädda pajen på andra falsen nerifrån i 35-40min. Låt den svalna en halvtimme innan den serveras.
Går bra att servera med ex. Grädde, vanlijglass, vaniljssås, vaniljvisp
Såhär såg pajen ut som jag gjorde i helgen
