Du kan ju alltid pröva denna metod - saxad ur sådd o förökningslistan AoT se även länk
Sådd i papper - även kallad Stjärtlappsmetoden
Ett lite speciellt sätt att så är utan jord, exempelvis i papper. Jag har de senaste två åren experimenterat lite med den här metoden för fröer av perenner, buskar och träd. Så här gör jag.
Jag använder Dunis tvättlappar, som är våtstarka. Det är viktigt att papperet tål att hantera en del. Lapparna viks upp och blir då ca 20x20 cm stora. De fuktas lätt med vatten. Det är viktigt att papperet inte blir för blött. Det skall kännas fuktigt men det skall inte drypa av vatten. Papperet viks två gånger och viks sedan upp igen. Nu har man papperet indelat i fyra delar. Fröna läggs glest i en fjärdedel och papperet viks ihop igen och därefter ytterligare en gång. Det vikta papperet, som nu är ca 10x5 cm läggs i en enliters plastpåse, som viks ett antal gånger runt papperet. Det lilla paketet märks med exempelvis frystejp, som man kan skriva på med tuschpenna. De här små platta paketen placeras i en plastlåda eller liknande, först i rumstemperatur något dygn och sedan i kylskåpet. Jag har i princip bara använt den här metoden för frö som behöver kyla.
Nu får man titta till sina sådder då och då. Ett par veckor kan man vänta. Sedan är det lämpligt att titta till fröna ca en gång i veckan. Då har man dels koll om det börjat gro och dels tillför man lite frisk luft till de små paketen. En del fröer sväller påtagligt och snabbt och de börjar även i en del fall att gro redan i kylen. Det gäller då att snarast flytta över den lilla grodden till en kruka med jord. Sedan behandlas plantan på vanligt sätt. När sådden legat önskad tid i kylskåpet tas den ut och placeras i rumstemperatur. Nu bör man titta till sådden lite oftare för det kan gro snabbt. Om det inte grott efter 4-6 veckor kan man ge fröna en kylperiod till.
Varför skall man då använda den här metoden. Ja, en fördel är att sådden tar väldigt lite plats och är lätt att passa. Har man ont om utrymme eller som jag långt till sommarstugan, där jag har möjlighet att så på vanligt sätt, kan man definitivt överväga den här metoden. Dessutom kan man vinna i tid genom att man kan klara flera växlingar mellan kyla och värme under en vinter.
Vilka är nackdelarna då? En nackdel är att det kan vara rätt svårt att hantera de grodda fröna utan att skada roten. Jag vill definitivt avråda från att använda pappersmetoden till frön som är så små som en mm och mindre. Med så små groddar misslyckas överföringen till jord i många fall. Det kan också vara lite besvärligt med riktigt stora frön och man får se upp när de börjar gro för roten kan fara iväg med en väldig fart. En del fröer ger kraftiga missfärgningar till papperet och det kan lukta lite unket. Jag har prövat med att låta fröerna ligga kvar utan pappersbyte, för att se om de tar skada och det tycks inte göra något. Förra året hade jag exempelvis frö av Robinia som såtts på det här viset. Papperet var till slut nästan upplöst och det luktade riktigt illa men grodde gjorde det i alla fall!
Tiden i kylen varierar beroende på frön. De flesta perenner brukar räcka med ca 4 veckor. Många träd och buskar kan behöva 6-8 veckor. Men som sagt det går inte att svara generellt på. Det finns diverse sålistor, som man får titta i för att få vägledning.
av Kenneth K i Göteborg, zon 1-2"
Detta är också ett sätt att se om fröna är levande och grobara,
vilket är svårt om de sås i kruka
'
Läs mer på
aot sådd o förökningslistan