Full version: Okra
cecil
Är en varm anhängare till denna läckra grönsak som i Sverige i bästa fall finns att tillgå i blaskig inlagd form. Har hittat fröer till försäljning hos Impecta, som rekommenderar växthus/varmbänk men uppger att det kan gå även i svalare lägen. Någon som har försökt?
Mvh Cecilia
Åsa, mälardalen zon 2
Japp jag har försökt, jag förkultiverade och fick fina plantor, efter avhärdning satte jag ut dem i mitt växthus på försommaren och de växte sedan inte en centimeter trots att sommaren blev bra. På en utländsk sida läste jag sedan att okra inte gillar att bli omplanterade då kan de stanna i växten, detta var det enda försök jag gjort med växten.


Men jag förstår inte det där med att man bara hittar en blaskig inlagd okra i sverige jag har sett rå okra många gånger här hos min lokala ICA handlare.
anna_rispan
Vad är okra för något????
Sommartorparn
CITAT (anna_rispan @ 21-01-2005, 20:50)
Vad är okra för något????

Google är din bästa vän....

Här kan du läsa om okra (även kallad gombo, ladyfinger, etc).
http://aggie-horticulture.tamu.edu/plantan...elers/okra.html
Åsa, mälardalen zon 2
Okra är en grönsak som ser ut såhär: http://www.dal.ca/~dp/agfotosB/okra1.jpg

Växten ser ut som en hibiskus när den blommar:
http://www.rz.uni-karlsruhe.de/~db50/FOTO_...0BotKA%20F1.jpg



Växten ska troligtvis komma från tropiska afrika från början men odlas nu på många ställen. Enligt grön gastronomis hemsida importeras den hela året från Sydeuropa, Afrika och Sydamerika.


Här är ex. på hur okra används i matlagningen (recept från grön gastronomis hemsida)

Kött- och okragryta

4 port.

400 g benfritt nötkött, t ex bringa eller bog
2 gula lökar
4 dl köttbuljong
4 dl grönsaksbuljong
4 tomater
1 liten squash
1 liten aubergine
4-6 okra
salt
svartpeppar


Skär köttet i 1 cm stora tärningar. Skala och skiva löken. Koka upp buljongen i en stor gryta eller kastrull. Lägg i köttet och hälften av löken. Koka, under lock, ca 30 minuter.

Skålla, skala och hacka tomaterna. Skär squash, aubergine och okra i centimeter stora bitar. Lägg ner grönsakerna och resten av löken i grytan och koka ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera till ris och grönsallad.
Sommartorparn
CITAT (Åsa @ mälardalen zon 2,21-01-2005, 21:11)
Växten ser ut som en hibiskus när den blommar:

Det ÄR en hibiskus,
Hibiscus esculentus

rolleyes.gif
Åsa, mälardalen zon 2
CITAT (Sommartorparn @ 21-01-2005, 22:16)
CITAT (Åsa @ mälardalen zon 2,21-01-2005, 21:11)


Växten ser ut som en hibiskus när den blommar:

Det ÄR en hibiskus,
Hibiscus esculentus

rolleyes.gif

Den har numera bytt namn till Abelmoschus esculentus så tyvärr hör den inte till Hibiscussläktet längre
Tesa
Jag har "odlat" okra i många år nu......men aldrig skördat.......men skam den som ger sig.....
Sommaren som gick var ju lite trist men jag hade den nyare varianten av Impectas okra...Burgundy.....och den hann iaf längre i utvecklingen än den andra... Clemson spineless...
Burgundyn skall ju också vara lättare i vårt klimat
Har redan sått mina okra för att om möjligt få en bättre start....så läser jag det Åsa skriver om att de inte gillar omplantering....HMMMMM....hur lösa detta????
cecil
Tack för svaren! Jag får ge mig ut på förnyad okrajakt i butikerna OCH prova att odla lite själv.
Mvh Cecilia
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon