
Detta är en rapport ifrån WWF som jag fått...
Sverige har alltså arbetat fram ett tillstånd att vi ska få sälja/äta skadad/giftig fisk...
Miljögifter fortsatt hot mot östersjöfisk
Strömming och annan Östersjöfisk innehåller fortfarande så höga
halter av PCB, dioxiner och andra miljögifter att de överskrider
EU:s gränsvärden. Halterna av av bromerade flamskyddsmedel
är 50 gånger högre i strömming från Östersjön än i atlantfisk,
visar en ny rapport från Världsnaturfonden WWF.
Fiskar som lax, havsöring, torsk och piggvar har de senaste
decennierna fått problem med fortplantningen.
Även marina däggdjur och rovfåglar som befinner sig i
toppen av näringskedjan drabbas. I sälar, havsörnar och
sillgrisslor är halterna av flamskyddsmedel mellan två
och fem gånger högre än i Atlanten och Norra Ishavet.
Flera andra farliga kemikalier - exempelvis fluorerade
ämnen som används som ytskikt i textilier och matförpackningar
- har påträffats hos tumlare, fiskar och fåglar.
Östersjöns ekosystem är exta känsligt för nedsmutsning
eftersom vattenutbytet med Atlanten är litet. Dessutom
gör det kalla vattnet att föroreningar stannar kvar länge.
- Vi dras därför inte bara med gamla synder utan drabbas
också hårt av alla nya kemiska ämnen som är i omlopp.
Östersjön är numera ett innanhav i EU och medlemsländerna
har därför ett särskilt ansvar, säger Katarina Veem, chef
för WWFs hav- och kustprogram.
Hittills har den nuvarande kemikalielagstiftningen misslyckats
med att få bukt med problemen. Men EUs förslag till ny
kemikalielag, REACH, som EU-parlamentet ska rösta om
senare i år, innebär hårdare kontroll av tiotusentals
ämnen och utfasning av de farligaste.
- Reach är det här decenniets chans att få en tuffare
kemikalielag som ger friskare miljö för både människor och
natur, säger Lars Kristoferson, generalsekreterare för
WWF.
Till skillnad mot övriga EU-länder har Finland och Sverige
grönt ljus fram till 2006 för att sälja Östersjöfisk med
dioxinhalter som överskrider EUs normer. Detta under
förutsättning att exempelvis gravida kvinnor får
kostrekommendationer om hur ofta de bör äta östersjöfisk.
Läs rapporten...