APELSINSAFT
Till ca 3 l saft
2 kg apelsiner, om du tar hälften blodapelsiner blir det väldigt vacker färg.
1,8 l socker
2 msk citronsyra
1 l vatten
Tvätta och borsta apelsinerna mycket noga i varmt vatten och torka dem.
Skala av det yttersta gula skalet med en potatisskalare se till att inget av det vita kommer med, gör det så ändå skrapa bort det med en liten kniv.
Lägg skalet med sockret och citronsyran i en bunke.
Koka upp vattnet och häll det hett över skal- och sockerblandningen. Rör då och då, så att sockret löser sig under det att blandningen kallnar.
Klyv apelsinerna och pressa ur saften. Häll den i sockerblandningen, rör om och sila alltsammans i trådsil, obs ej silduk då det är socker med.
Häll upp saften på kalla flaskor (plastflaskor om den ska frysas, fyll inte ända upp).
Tillslut dem väl.
Frys gärna den här saften