fruberglund
Vet att du anses vara någon sorts guru på träd smile.gif och vad jag har förstått det så kan du väldigt mycket.

Nu skulle jag behöva lite hjälp. Så här såg min Rönnsumak ut idag, har aldrig sett dessa märken förut. Har du (eller någon annan kunnig) någon aning om vad det är? Det ser ju inte ut som bitmärken, kanske fryst sönder eller några odjur???




Snälla hjälp för jag älskar min vackra Rönnsumak som annars ser ut så här


Kan jag köpa någon sorts "sårsalva" och stryka på???

Tack på förhand!
anna_rispan
undvik sårsalva det stänger sporer och bakterier inne och gör mer skada än nytta.
Cilla
Hej fruberglund,

Här får vi nog vara fler som gissar!

Jag gissar på ett djur med horn. Och jag gissar att skadan skett under tiden då trädet var vätskefyllt, men att skadan skedde efter växtperioden.

Det ser ut att ha varit något ganska skarpt men ändå inte nåltunnt som gjort reporna, och när horndjur (rådjur och andra) gjort skador på vintern eller tidig vår brukar bark och skikten innanför fnasa mer. Sker skadorna i början av växtsäsongen brukar tillväxtskiktet innanför barken, kambiet, ha hunnit bulla ut lite på var sida om skadorna.

Risporna ser på bilderna inte ut att vara dödliga eftersom trädet fortfarande bör kunna skicka näring upp och ned i skiktet som sitter innanför barken (sildel på svenska). Hade skadorna varit på andra ledden, dvs gjort snitt tvärs stammens riktning, hade det varit värre.

Rådjursbockar, särskilt unga, gör ofta så här med små och mellanstora träd. Ofta blir det större skador när de tränar på att stånga ned träden. I mina trakter sker de flesta stångningar på hösten.

Man har experimenterat en hel del med påstrykningar av trädsår, och resultaten är i det närmaste entydiga. När träden stått utan mänskliga skydd, lacbalsam, ympvax mm har de klarat sina sår bäst. Dina sår är för ett vitalt träd heller inga större problem att bädda in, dvs övervalla. Kolla i juni så ska du se att det bullar ut i kanterna av varje sår. På ett par, tre år, har trädet normalt "bäddat in" problem som dessa. (Järmför dessa skador med beskärningssnitt som kan vara betydligt större!)

Har sett helhetsbilden på dina fina rönnsumak förut, mäktigt exemplar. Mycket bra bilder på skadorna också!
fruberglund
Tack för svaret Cilla, nu känner jag mig lugnare. Vill ju inte att mitt fina träd ska dö smile.gif Dumma rådjur, de har ju hela skogen att klia sig på smile.gif

Men vad gör jag för att skydda det i framtiden? Sätter på sån där skyddsspiral till träd eller är det överdrivet???
Cilla
Det är inte alltid skyddsspiraler hjälper mot stångningar, och om du väljer att ha ett skydd så välj inte spiralen. Den skadar barken och sitter för tätt. Det är bättre med de andra, luftigare anordningarna - de svarta plastnäten (ser ut som myggnät som korvar sig), hönsnät eller grov väv.

Jag brukar ha en stolpe brevid de yngre träden som får sitta kvar även när jag tagit bort bidningen till trädet. Där kliar sig råduren och katterna vässar klorna. Ungbockarna brukar välja ungträd att stångas på som inte har en grov stolpe brevid sig.

Fast har det bara hänt en gång i din trädgård verkar det inte osm de tagit din trädgård som ett vaneställe... Du får gå lite på känn.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon