SEMLOR
Blir ca 14 st
100 gr smör
3 dl mjölk
50 gr jäst
½ tsk salt
1 tsk kardemumma
1 dl socker
1 ägg
½ tsk hjorthornsalt
knappt 1 lit mjöl, gärna vetemjöl special och vanligt vetemjöl blandat.
1 ägg till pensling.
mandelmassa eller sötmandel, socker och mjölk.
½ dl grädde/semla
Alla torra ingredienser + ägget ska hålla samma temperatur.
Smula jästen i en bunke.
Smält matfettet och häll i mjölken. Ljumma till 37 gr. Häll över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl och hjorthornsalt efter hand och arbeta degen smidig och blank.
Jäs 30 min.
Knåda degen på bakbord.
Dela i 14 delar och baka ut till runda släta bullar.
Sätt ugnen på 250 gr
Jäs på bakplåtspappersklädd plåt 30-40 min.
Pensla med uppvispat ägg.
Sänk värmen i ugnen till 225 gr när plåten sätts in.
Grädda mitt i ugnen i 8-10 min.
Låt bullarna kallna.
Fyllning 1:
Skär av locken. Riv grovt så mycket mandelmassa du vill ha, gröp ur en del av inkråmet och blanda detta med rivet.
Häll på lite mjölk så det blir en smidig röra.
Lägg i hålen på bullarna och spritsa grädde runt.
Lägg på locket och sikta över florsocker.
Fyllning 2:
Skär av locken och gröp ur bullarna, kör det med 125 gr riven sötmandel, 1 dl mjölk och 1 dl socker till en röra, gör som fyllning 1.