|   | 
							
  
  
  
  
  
  
 
  zaaritha 
  12-02-2005, 20:16 
  
 
  Ska strax äta kalops o potatis---det är den "skånska"? med lök o morötter, lagerblad, svartpeppar o vitpeppar.....
  
 
 
 
  ingen kryddpeppar, ättika och sirap?
  
 
 
  zaaritha 
  12-02-2005, 21:18 
  
 
  Nej--ska det vara det???
  
 
 
  *Felix matte* 
  12-02-2005, 22:07 
  
 
  CITAT (zaaritha @ 12-02-2005, 20:16) Ska strax äta kalops o potatis---det är den "skånska"? med lök o morötter, lagerblad, svartpeppar o vitpeppar.....                Men det är ju vårat Norrländska recept...förutom vitpeppar.    Så har vi häruppe lagat Kalops sen urminnes tider.   
  
 
 
  zaaritha 
  12-02-2005, 22:13 
  
 
  Jag lärde mej av mor, finska! Men--hon använde de ingredienser jag nämde......... Men--din variant låter intressant!!
  
 
 
 
  jag rättar mig lite.
  I skånsk kalops är det följande som ingår
  1 ½ kg nötkött  3 lökar (gula) 2 normala morötter  2 lagerblad  10 kryddpepparkorn  salt o eventuellt lite peppar
  i vanlig kalops utgår löken
  ättika och sirap har inget i kalopssåsen att göra. Det var min alzheimer light som rörde ihop fel sås. Däremot så använder jag ättika och sirap när jag lagar herrgårdsstek.
  
 
 
  zaaritha 
  12-02-2005, 22:57 
  
 
  Samma här! Angående steken! Har du ansjovis i också???
  
 
 
 
  jo det måste det vara och lite spad, annars så blir det ingen herrgårdsstek, eller slottsstek
  
 
 
  zaaritha 
  13-02-2005, 00:17 
  
 
  Slottsstek är verkligen gott, men det blir sällan jag tillagar det, tyvärr!
  
 
 
 
  Jag brukar sätta trattkantareller i min kallops vilket gör den väldigt festlig (om man tycker om svamp). Passar speciellt bra i kallops på älg.
  
 
 
  Eva i Skåne 
  13-02-2005, 15:57 
  
 
  Min skånska kalops kryddar jag med lagerblad och kryddpeppar. Lök förstås, men inga morötter     När jag har morötter i kallas kalopsen för gryta        Gott är det, vilket som. Slottsstek, mmm     . Sååå länge sedan. Varför blir det nästan aldrig av att man har stek till middag?  Söndagsstek var det alltid när jag växte upp, men nu blir det mest när föräldrar/ svärföräldrar bjuder på middag.
   
 
 
 
  CITAT (Eva i Skåne @ 13-02-2005, 15:57) Slottsstek, mmm     . Sååå länge sedan. Varför blir det nästan aldrig av att man har stek till middag?  Söndagsstek var det alltid när jag växte upp, men nu blir det mest när föräldrar/ svärföräldrar bjuder på middag.                Det beror väl mest på att man inte lägger ner tid på matlagning nuförtiden. Att göra i ordning en slottsstek tar egentligen inte så lång tid. Det värsta jobbet tycker jag är att skala potatis. Steken sköter sig nästan själv och gott är det att provsmaka såsen ett 20-tal ggr innan den är perfekt. Passa på när det är nötrea nästa gång. Köp en ordentlig bit, minst 1,5kg. Det som blir över portionsförpackas och fryses ner tillsammans med såsen.
   
 
 
  *Felix matte* 
  13-02-2005, 20:22 
  
 
  CITAT (Eva i Skåne @ 13-02-2005, 15:57) Min skånska kalops kryddar jag med lagerblad och kryddpeppar. Lök förstås, men inga morötter  :unsure: 
  När jag har morötter i kallas kalopsen för gryta  :D  :P 
  Gott är det, vilket som.
 
 
 
 
  Slottsstek, mmm  :P . Sååå länge sedan. Varför blir det nästan aldrig av att man har stek till middag?  Söndagsstek var det alltid när jag växte upp, men nu blir det mest när föräldrar/ svärföräldrar bjuder på middag. Stek har vi ofta, inte bara till helg    tror att vi häruppe i norr äter mer kött än ni söderut.... eller? Det är faktiskt lättare att fixa till en stek än laga en gryta.    Jag har sett att kött är dyrare neråt landet...vi betalar oftast 49-69kr/kg för Fransyska, 79 -109kr/kg för Innanlår...Svenskt kött. Falukorven ...Jokkmokks.... (utan brosk och biprodukter) kostar 70kr/kg.
   
 
 
 
  CITAT  Stek har vi ofta, inte bara till helg   tror att vi häruppe i norr äter mer kött än ni söderut....
  Det är väl för att ni jagar en massa älg däruppe och ren      CITAT  Innanlår...Svenskt kött.  På Lidl?
   
 
 
  *Felix matte* 
  13-02-2005, 22:58 
  
 
  CITAT (Virgo @ 13-02-2005, 22:45) CITAT  Stek har vi ofta, inte bara till helg   tror att vi häruppe i norr äter mer kött än ni söderut.... Det är väl för att ni jagar en massa älg däruppe och ren      CITAT  Innanlår...Svenskt kött.
  På Lidl?                Jagar älg och ren... Inte alls     fastän vi haft bägge här utanför rumsfönstret (björn har också setts en bit härifrån) Älgjakt är tillåten en viss tid på året men varken min man eller jag har vare sig jakträtt eller bössa     och renarna tillhör lapparna. förresten så äter inte jag renkött...smakar papper...renarnaär ju numera matad med pellets. Svenskt kött köper man (tror jag) inte på Lidl     ...Tack o lov så har den kedjan inte hittat hit upp än.    Vi köper kött från närliggande producenter... Luleå ...ligger inte mer än ca 35 mil söder om oss. Torkat Nötkött är jag smått beroende av...kommer från Hugossons i Luleå.
   
 
 
 
  CITAT  Luleå ...ligger inte mer än ca 35 mil söder om oss  Nästgårds!     torkat kött kan väl inte vara gott? Äter du det som godis?
   
 
 
  *Felix matte* 
  14-02-2005, 07:19 
  
 
  CITAT (Virgo @ 14-02-2005, 01:03) CITAT  Luleå ...ligger inte mer än ca 35 mil söder om oss Nästgårds!     torkat kött kan väl inte vara gott? Äter du det som godis? Mest som godis men också ibland på macka.   Det här är vad som blev kvar i skålen igår kväll...brukar ha den på databordet när jag surfar...gott och nyttigt      
  
 
 
  lisselbo 
  14-02-2005, 14:40 
  
 
  Stek gör jag ganska ofta, sköter ju sig självt. Använder då oftast lergrytan. Torkat kött har jag ätit, men då var det renkött, jättegott, men ganska salt. ~Marie~
  
 
 
 
  CITAT (Virgo @ 13-02-2005, 00:14) jo det måste det vara och lite spad, annars så blir det ingen herrgårdsstek, eller slottsstek                Woaw Slottstek såååå länge sedan Tack för att du påminde om det
   
 
   
  Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du  klicka här.  
 
 | 
						 
					 
					 | 
					
					  | 
					 | 
				 
			 
			 |