Christoffer
Hej hej!

Nu en fråga som kanske inte rör odling, fast ändå gör den det...
Egentligen så kanske den skulle stå under kategorin "recept", men jag skriver den i "Småprat", då jag är osäker på om det är så många som går in under "recept".
Följande vintillverkningsrecept hittade jag på nätet, och det verkar lite för simpelt för att jag ska tro på dess äkthet, så jag frågar er: Går det att göra på detta sätt? Kan det finnas risker som skadliga nebrytningsprodukter, och framför allt, kan det bli gott?


--------------------------------------------------
* HUR MAN FÅR 2 LITER STARKT VIN PÅ 1 VECKA

Här följer en kort beskrivning på hur man får 1.5 liter 22-procentigt starkvin:

Du behöver:
600 gram socker (vanligt strösocker), vatten, brödjäst (50g torrjäst, i
påse (vin jäst sk turbo jäst är att föredra men det funkar bra med "vanlig"
jäst också)) , en 2 liters flaska, hävert.

Gör så här:

1. Koka upp lite mindre än 2 liter vatten och häll i sockret.

2. När lösningen håller temperaturen ca 25-40° häller du lösningen i
flaskan och lägger i jästen. Om du har en jäsmätare (oeschevikt) så skall
den specifika vikten ligga på ungefär 1.150 g/ml.

3. Skaka om och låt stå tills det slutar bubbla och jästen har lagt sig på
botten. (den specifika vikten skall ligga på 1.015 - 0.990 g/ml ). Detta
tar lite mer än 1 vecka om du har rätt jäsförutsättningar (temperaturen
skall ligga på 18-25°C , ju varmare desto fortare går jäsningen).

4. Använd häverten till att föra över vinet till en ren flaska. Tillsätt
hallonsaft eller liknande för godare smak.

Självklart kan vattenmängden ökas, men då får man tillsätta mer socker
också för att uppnå samma styrka. Det går inte att jäsa alkohol starkare än
ca 22% för jästbakterierna dör då.
Ina
Tror du själv att det skulle bli gott!?!?!

Det där är ju mäsk..... eller bult som min kompis kallar det när det är avsett för konsumtion innan destillering....
Christoffer
Nä, det tror jag nog inte... rolleyes.gif men men... det är väl inte farligt, eller? Kan det bildas någon farlig produkt, ja bortsett från alkoholen...
Ingemar
Knappast farligt, men definitivt olagligt att tillverka eftersom det inte innehåller frukt, bär eller druvjuice. Enligt lagboken är det att räkna som mäskframställning oavsett om du tänker destillera det eller ej. Hallonsaften lär varken göra från eller till eftersom den blandas i efteråt.
Eva i Skåne
CITAT (Ingemar @ 11-03-2003, 22:09)
definitivt olagligt att tillverka

och förresten Christoffer, hur gammal är du wacko.gif wub.gif
Christoffer
Långt över myndig tongue.gif
Ralf
CITAT (Ingemar @ 11-03-2003, 22:09)
Knappast farligt, men definitivt olagligt att tillverka eftersom det inte innehåller frukt, bär eller druvjuice. Enligt lagboken är det att räkna som mäskframställning oavsett om du tänker destillera det eller ej. Hallonsaften lär varken göra från eller till eftersom den blandas i efteråt.

Men om man bladnar i hallonsaften i början då?? *ler*
då har den ju varit med hela processen....

Nej fyfaan vilken dricka, jag ryser bara jag läser receptet...
Christoffer
Nä, usch, undrar hur det skulle vara med fikonvin. Undrar om det finns...
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon