Vissa kallar detta paraplyklippning eller kutryggform. Det här trädet har klarat det bättre än de flesta jag sett. Oftare blir konsekvenserna av att man tar bort allt som växer uppåt dessa:

Tillväxten domineras av vattenskott och trädet utvecklar inte sina fruktgrenar. Stora bölder med rötingångar på ovansidan av grenarna där tidigare års vattenskott klippts bort som försvagar de grova krongrenarna. Vattenskottens blad skuggar fruktveden som sitter lägst i kronan och därmed frukten. Vid varje beskärning föråldras grenverket eftersom allt ungt tas bort och allt gammalt blir kvar.
Fördelen med att tvinga ett kronträd att växa nedåt är ju att man inte behöver stiga upp i trädet för att plocka frukt. Nackdelarna är att
- frukten kommer att sitta tätt och inte på bästa ljusplats - får därför ofta sjukdomar som skorv
- trädet föråldras vid varje beskärning
- mängden frukt blir mcyket mindre (kan också ses som en fördel)
- grenarna får inte bästa möjliga styrka
- nedfallande grenar lever kortare än andra
Rent biologiskt har detta beskärningssätt många nackdelar, men om man inte satsar på längsta möjliga överlevnad för trädet utan prioriterar annat så har ju beskärningen fördelen att frukten blir plockbar från marken.
En skillnad på detta träd och andra som klipps på samma sätt är att det här säkert är samma beskärare som från tidig ålder klippt trädet, samt säkert också jobbat med att böja ned grenar i olika perioder. De många snitt som måste ha lagts på grenarnas ovansida har lagts med omsorg och beskärningen har säkert tagit många timmar varje år.