Tycker dem ser så vackra ut...blir väll ett stort träd ??
Har någon ett sådan träd här på forumet ...
snofsan
22-03-2005, 08:32
När jag var i Bordeaux gick jag till botaniska trädgården och såg ett gigantiskt näsduksträd i full blom. Vita näsdukar fladdrade i den solvarma vinden. Hade aldrig sett något liknande innan.
Men huruvida träden går att odla här i norr vet jag inte. Det får man nog fråga någon plantskola om. Någon som specialiserat sig på lite udda sortiment. Finns det en botanisk trädgård eller rentav ett orangeri på din ort kan du nog få mer upplysningar där.
Men trädet var exotiskt!
Mvh Snofsan zon 1
Big Gardener
22-03-2005, 08:54
Visst går nästduksträdet (Duvträd) - Davidia involucrata att odla på våra breddgrader, fast man bör begränsa sig till zon I-II. Trädet blir inte så stort och är ett bra stadsträd. Ungefär 6-10 meter högt och 6-8 meter brett. Trädet utvecklas bra i halvskugga men inte i full skugga och klarar sig bra i starkare sol också. Jorden bör vara fuktig, väldränerad och helst näringsrik.
Det finns ett mycket välutvecklat exemplar i Alnarpsparken precis invid restaurangen. Detta sätter frukt varje år och har en fantastisk blomning
En välsorterad plantskola i södra Sverige bör sälja Näsduksträdet, i värsta fall får man beställa eller så ett själv. Stratifieringen av frukterna kan vara lite knepig, men knepet är först varm- och sedan kallstratifiering i minst sex veckor.
kerstin z5-6
22-03-2005, 19:52
Det finns även ett i Botaniska i Göteborg -kan du så odla ett

!
Thomas Wahlqvist
22-03-2005, 21:21
Har ett sen två år.
Försök att få tag på ett större ex om du kan.
Mitt lilla ex fryser ner ganska rejält, fast jag har den i skyddat läge zon 1.
En bekant fick tippset om att sattsa på ett större ex, hans mår bättre än mitt.
Denna vinter har mitt träd fått ett "indiantält" , ett sånt man gjorde av slanor och gammla filtar , när man var liten.
Nu ser det ut som det klarat sig bättre.
Det blev snabbt ganska buskigt i fjol, känndes grymt att gallra fram något som såg ut som ett träd.
Vill passa på att nämna att bladen är mycket fina.
Jag vet att det finns ett näsduksträd här i Strömstads kommun nånstans som är en 15-20 år gammalt och här är zon 3-4....
CITAT (kerstin z5-6 @ 22-03-2005, 19:52)
Det finns även ett i Botaniska i Göteborg -kan du så odla ett

!
Ja, tyvärr har vi bara ett nu i Botan!! Stormen tog den andra, som jag skrev i min artikel... snyft!! Det föll ett jättelikt alm över den från närbeläget berg och så var det lilla näsduksträdets saga slut... Tur att det finns ett till i Japandalen!
Jag har också ett sen ett år. Satsa på ett lite större, de växer långsamt. Mitt var lite förgrenat längs stammen, men det har jag försiktigt gallrat ut.
Bladen är vackra, lite veckade, ludna. Med en lätt vinröd tom till hösten.
Där står ett fint bakom rådhuset i Landskrona, tror det blommade i maj.
karl_magnus
01-04-2005, 12:29
har fått ett sådant för ett par år sedan, det växer liksom inte som ett träd utan det har fått två grenar från stammen, ser mer ut en en klyka nu. När och hur ofta skall man beskära ett sådant trä
tack på förhand
k-m
Big Gardener
01-04-2005, 12:47
Det finns inga regler för hur ofta man "ska" beskära prydnads-, solitär eller parkträd overhuvudtaget. Helst ska man inte göra det alls, utan man ska tillåta träd att utvecklas naturligt i den utstreckning det går. Ibland kan det dock bli nödvändigt att göra enstaka, mindre ingrepp, t.ex. när man vill höja krontaket, ta bort döda grenar eller, som i ditt fall, ta bort en dubbeltopp.
Om man finner ett sådant ingrepp nödvändigt, så bör det utföras så tidigt som möjligt och då syftar jag inte på tidpunkten på året utan på trädets utvecklingsstadium. Det är bättre att avlägsna en liten kvist än en grov gren.
Tidpunkten att göra detta bör vara på sommaren, någon gång mellan det att löven är fullt ute tills dess att frukt/fröer har utvecklats fullt ut. Normalt inträffar denna period mellan juni-september lite beroende på var man befinner sig i landet. Dessutom bör man tänka på att använda ordentliga verktyg samt att inte tillfoga trädet mer skada än nödvändigt.
lyckero
02-04-2005, 20:04
Hej!
Om du letar efter ovanliga prydnadsträd och buskar med bra härdighet (för släktet naturligtvis), prova på Gullmarsfjordens plantskola. Det är Tommy Ahnby som driver den. Han lär ha bra exemplar, och plantlistan innehåller många "måste ha!". Såvitt jag vet säljer han inte på postorder.
mvh Elisabeth
Jag blir så nyfiken på dessa Näsduksträd som ni skriver om men hur ser de ut egentligen? Är det någon som har ett kort?
Andypandy
08-05-2005, 18:58
CITAT (hellas @ 08-05-2005, 18:08)
Jag blir så nyfiken på dessa Näsduksträd som ni skriver om men hur ser de ut egentligen? Är det någon som har ett kort?

12..och på tyska
Thomas Wahlqvist
09-05-2005, 20:05
Kan medela att jag har lyckats med en stickling från mitt näsduksträd.
Har alltid hört att man skall så dem.
Sticklingen överlevde mirakulöst nog utomhus hela vintern, inte för att jag ville testa utan för att den glömdes bort.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.