Annika Haglund Östhammar
03-11-2002, 17:52
Månadssmultorn är det mest tacksamma i matväg jag någonsin odlat. Första bäret tog jag vid midsommar och då hade de vackra blommorna fröjdat mig länge. Varje morgon i somras plockade jag bär till sylt som jag hällde på min morgongröt. Å vad det smakade ljuvligt!
Igår såg jag att ett kart satt där och hängde och två blommor väntar på att slå ut! Det har ju faktiskt varit 10 minusgrader här!
Nej mer tacksamma, snälla, anspråkslösa och vackrare växt får man leta efter!
Jag har en sort som inte revar sig. Så den håller sig på plats också!
Det var en svår fråga! Men jag gillar krasse skarpt, både för att den är så himla lättodlad och för att blommorna är så goda. Så av det jag faktiskt odlar själv är det nog krassen som är favoriten!
Ingrid på Västkusten
03-11-2002, 23:36
Alltför många alltför många -----men om jag får räkna upp ett antal så - min Good King Henry för att den är så trogen på våren, mina konstiga sorters lökar för att de också finns tidigt på våren, speciellt kajpen :-)
squash - mums man känner sig som en toppenduktig odlare ;-)
mitt kryddland mittisomamren när man hämtar färskt.....chili - för jag är totalt beroende - hmm....asiater - mums - för jag gilalr gröna blad med bett i. Även jag gilla rkrasse - kryddkrasse - min står grön och vacker i landet just nu och jag skördar lite sallad då och då - otroligt kördhärdig är den ;-)
Min vitlök om jag itne har lökfluga, åsså den slätbladiga grönkålen Red Russian.....
Listan kan växa länge till här om jag fortsätter så det är bäst jag sluuutar ;-)
Det finns för många goda.

Solmogna tomater, bara att mumsa på!
Några blad från "maggi" plantan i grytan och i salladen.
Alla asiatiska salater, ja nästan utom kinakål.
Rättika i tunna skivor med salt till en källarsval öl.
Vita smultron.
Jordgubbar
basilika
fransk dragon som man gör sås av till fisk.
Egna lagerbärsblad som man kan tugga på "farligt farligt"
Koriander
paprika och chili i olika varianter.
Ja det finns mycket mer, ty jag odlar bara det jag tycker om.
Ann-Christin Lindberg zon II
04-11-2002, 11:48
Kokta rödbetor med en liten smörklick - vårdslöst gott, men även den egna späda blomkålen lättkokt med smör. Solvarma tomater direkt från plantan, mina supergoda Galia-meloner som fyllde hela växthuset med sin väldoft! Ja, det är svårt att välja det ena före det andra - men det är en verklig höjdare med egna ätbara godsaker. Skönt att vandra förbi grönsaksdisken i affären med högburet huvud - nej tack, jag har egna!!
Jan af Lisö
04-11-2002, 15:01
Det finns några, typ Bigarrå Burlat som ger bär redan till midsommar i Stockholm eller Persika Frost !!!
Kerstin i Malmö
04-11-2002, 15:23
Vad gjorde man utan egen sallad! Det tycker jag är något extra att odla själv och så kan man ha många roliga sorter. Förra året hade vi ingen egen och det saknade jag enormt.
Hösthallon, nog för att dom är godast solvarma men en iskalla hallon i oktober är något visst.
Squash är gott och tacksamt,
samt lök, spenat, potatis, morätter, tomater, rödbetor, pak choi, sockerärtor.... japp, jag tycker det är fantastiskt kul med allt man odlar själv för att äta!
Mariann
04-11-2002, 15:42
Gräslöksom jag använder til min torskrätt som jag vann pris med i Arla tävling för länge sedan.
Krukodlade Tomatertill salladen som man måste ha till ovannämnda rätt(gurkan får jag från mamma som har växthus)sallad får jag köpa. Min tomt är så liten att det inte kommer plats nått vidare grönsaksland.
I år är det nog kronärtskocka, chorogi och jordärtskockor, eftersom det var första året jag odlade dem och de blev jättebra.
Jordärtskockorna får ett extra plus eftersom plantorna fungerar fint som vindskydd och produktionen dessutom är enorm. Nu har jag täckt marken med jordärtskockorna med en stor lövhög och pressening. Jag hoppas nämligen kunna laga min favoritsoppa till nyår - Jordärtskockssoppa med champange. Kanske, kanske kan man hämta gran och jordärtskockor vid torpet samtidigt innan jul. Men lite osäkert är det med tanke på att kylan redan kommit.
Hälsar Jennyn
Svårt att välja ut en ensam favorit, men kul att tänka på allt som är gott!
Smakerna kommer fram i förhållande till varandra tycker jag. Kanske man inte skulle uppskatta ett solvarmt, mjukt smultron så mycket om man aldrig satt tänderna i ett frasigt, kallt äpple!
Smultronen i min lilla äng revar sig överallt och blir stora. Jag har jordgubbar som revat ut sig i ängen också, de blir små men jättegoda.
På sommarmorgnarna brukar jag kalasa i pyamas i trädgården. Nyper av ett par friska sockerärtor. Låter ett par lavendelblad chocka smaklökarna och sötar sedan munnen med en körsbärstomat. Tar en persiljekvist som krullar tungan, och avslutar med några förvildade jordgubbar och smultron.
Cilla
Solvarma hallon! Finns inget bättre! Jo, en tomat som jag odlade på balkongen i somras kan få en chans - Tigrella - en randig sak som var ruskigt god! Frön köpta via detta forum.
andersen
08-11-2002, 20:05
Bönor,sockerärtor, pakchoj ,umchoj,jordgubbar,hallon,
ja jag säjer som många andra här listan kan göras lång tycker allt som jag odlar smakar gott,tror åxå att det beror på hur man odlar jag odlar ekologiskt.
halloj,
@Mariann
CITAT
Gräslöksom jag använder til min torskrätt som jag vann pris med i Arla tävling för länge sedan
Det receptet skulle jag vilja ha
Mariann
09-11-2002, 09:09
Visst!
Lägg delad (ca. 5 bit)
Torskblock 400g eller färsk torsk i smord eldfast form. Krydda med salt o peppar. Häll på en pressad citron över fisken. Blanda 1 burk cremefraiche med 1msk av varje gräslök, dill och ev.persilja bred denna blandning över torsken och strö på riven ost. Ställ in i ugnen i 175 grader och ca. 30 min. Servera med en sallad och potatismos. Smaklig måltid
Har sparat och ska testa!
Tack för receptet Mariann! Är just på väg ut i köket för att tillaga torskrätten. Det blir kalas med egenhändigt odlad potatis - röda krokar. HAr visserligen bara frusen gräslök nu, men det funkar säkert.
Mariann
09-11-2002, 19:09
Blev det gott?
Lustigt , för vi har också haft den idag, mumseli mums

Tackar igen! Smaskens! Hälsar Annki
Gunvor Nilsson
10-11-2002, 17:32
Min ätliga älsklingsväxt är gräslök - suveränt i potatismos. Klipp ner den färska gräslöken i mjölken innan den kokas upp.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.