Full version: Tacokrydda?!
Chrihanna
Har någon av er gjort egen tacokrydda? Vilka kryddor blandade ni, och i vilka proportioner?
Maria i Helsingborg
Nej, men jag vet att spiskummin är en av kryddorna, MUMS smile.gif
pa kalmar
Ja det är inget problem. Vi gör alltid så här: (hittade det i nån tidning nån gång tror jag)

Till 400 g köttfärs.

3/4 msk spiskummin
1 msk chilipulver
1 tsk sambal oelek
lite vitlök
lite salt

Vill du ha köttfärsen lite tjockare blandar du i nån tesked vetemjöl i kryddblandningen så tjocknar det lite sen när du slår på vattnet efteråt.
Chrihanna
CITAT (pa kalmar @ 12-04-2005, 17:51)
Till 400 g köttfärs.

3/4 msk spiskummin
1 msk chilipulver
1 tsk sambal oelek
lite vitlök
lite salt

Vill du ha köttfärsen lite tjockare blandar du i nån tesked vetemjöl i kryddblandningen så tjocknar det lite sen när du slår på vattnet efteråt.

Tack PA Kalmar!

Jag hade velat göra lite större satser och kanske tom ge bort i fina burkar... Men det är ju isf att bara dubbla din sats. Men jag tänkte på sambal oeleken, den är ju i cremeform.... hur löser jag det? Kan man ta (isf vad) som är pulvrigt i konsistensen i stället?
pa kalmar
Vet inte om det finns nån motsvarighet till sambal oelek som pulver. Och det är ju klart att vill man inte ha den goda styrkan som den ger så kan man kanske bara enkelt hoppa över den. Vi har inte testat utan den för vi gillar båda när tacoköttfärsen blir lite starkare.
(Säger en som kan ta en tesked sambal oelek direkt i munnen och tycka att det är gott) smile.gif
netaave
Sambal olek kan nog bytas mot en knivsudd cayenne då blir den inte så stark.
evarina
Det här receptet kommer från Allt om mat nr 7 2001. Det blir inte fullt lika bra som de köpta blandningarna, men tillräckligt bra. Jag tycker dessutom att det behövs kanske 1½-2 satser krydda för att det ska smaka något, men det är något man får prova sig fram till själv...

Till 500g köttfärs:
2 tsk grillkrydda (santa maria)
1 tsk spiskummin
1 krm strösocker
½ tsk salt (tycker jag personligen är för mycket)
2 tsk majsstärkelse (maizena)
1 dl vatten

Blanda grillkrydda, spiskummin, salt och socker. Rör ner det under tiden färsen steks. Rör ut majsstärkelsen i vattnet och rör ner den i färsen. Låt koka ihop i ca 5 min.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon