Som tidigare sagts, den hänger för att kvistarna är taniga. De är ofta så när de är "färska" och har vuxit inomhus med för mycket värme och för lite ljus. Klipp de långa kvistarna så får du dessutom en tätare rosmarin. Klipp strax ovanför ett bladpar och glöm inte att utnyttja det du klippt i matlagningen
Eller låt dem vara om du vill ha en lite hängigare form på rosmarinen. Om den får stå ute över sommaren kommer de taniga kvistarna så småningom att förveda sig och förhoppningsvis även börja göra sidoskott. På
http://www.stacken.kth.se/~noora/kryddor/a...o/rosmarin.html kan du se hur en hängig gren kan se ut efter några år...
Fördelar med uppstamning av en rosmarin är väl främst estetiska om man tycker att den är snyggare så. Direkta nackdelar vet jag inte om det finns, förutom att man måste fortsätta hålla efter den så att den håller sig snygg och inte blir för "stor" för sin stam. Dock gör inte rosmarin sidoskott på kala stammar, så den är ganska lätt att hålla uppstammad.