Full version: Gröngödsling?
Lorangafilm
Detta med gröngödsling, jag förstår det inte riktigt.

Jag har förstått att man odlar växter som binder näring, dels binds bl.a. kväve och dels dras näring upp från djupare jordlager.
Det står här på odla.nu att trots att man inte får någon skörd där man odlar gröngödsling bör man göra det med jämna mellanrum.
Varför då? Det är detta jag inte förstår.
Är det bara rent ekonomisk fördelaktigt eller finns det någon annan fördel med gröngödsling jämfört med organiskt "köpgödsel"?
Jordstrukturen blir bättre, det kan jag förstå.
Jag kan också förstå att man gör det för att man gillar tanken av att verkligen använda jorden till max.

Är det någonting jag har missat med gröngödsling?
Lajo
Jag har några spekuleringar på detta eftersom jag är lantbrukarson och vet att man brukar träda jordbruksmark med jämna mellanrum.

Gröngödsling gör att jorden får vila från mer näringskrävande växter tex grönsaker. Det är inte bra att odla samma sak på samma plats år efter år, pga uppförökning av diverse parasiter och sjukdomar. Dessutom ligger inte jorden bar under så lång tid vilket gör att näringsläckaget minskar. Dvs om man tar en tidig skörd kan man så i med gröngödslingsväxter. Dessutom gräver man ju ner gröngödslingen och detta ger en bra struktur på jorden, och som du skrev binder flera av dessa växter kväve.
/Lasse
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon