AndreasBlomquist
Tänkte dela med mig av 2 recept som vi ofta kör med hemma hos oss på helgerna då det ska vara lite extra festligt.

Recept nummer 1

Den första är väldigt enkel. Man skalar och tärnar upp 3 äpplen, 3 päron, 2 banan. Delar på en massa Physsalis och sen så filéar man 2 apelsiner så att det inte är något skinn kvar på klyftorna. Allt lägger man ihop i en glasskål.

Innan man börjar med skalning och tärning av frukten så har man tagit en vaniljstång och delat på den samt skrapat ut kärnorna i och lagt både kärnor och vaniljstång i en kastrull, tillsammans med 2,5 deciliter vatten och 1 deciliter socker. Detta får under tiden man skalar och tärnar frukterna koka ner så att det får en sirapsliknande konsistens.

När den sedan är färdig så tar man bort vaniljstången från sirapen och sedan ska man ta sirapen direkt från plattan och hälla på frukterna och röra om. Till detta serveras vaniljglass.


Recept nummer 2

Sätt ugnen på 250 grader.

Börja med att finriva cirka 150 gram vit blockchoklad.

Dela sedan dina favoritfrukter i stora bitar och blanda samman dessa i en ugnsfast form. Helst ska det inte vara vattniga frukter som apelsin utan mer fasta som äpple, päron, banan och jordgubbar. Vi brukar ha dessa 4 sorters frukt när vi gör denna rätten.
När man lagt frukterna man vill ha i formen så sprider man ut all finriven vit choklad ovanpå. Sedan in i ugnen där den få stå tills chokladen börjar få en fin ljusbrun färg. Det är viktigt att den inte får stå för länge inne i ugnen så frukterna blir alldeles för mosiga och börjar "blöda", dvs rinna...

Servera direkt tillsammans med vaniljglass!


Om ni provar någon av dessa recept så dela gärna med er här om vad ni tyckte!
netaave
Då kan jag dela med mig av det här lite ovanliga receptet ur boken "Sött och sunt till dessert"

Vaniljinkokta cocktailtomater med bananer och cashewnötter

250 gr söta fasta cocktailtomater i halvor
1 banan + lite citronsaft
50 gr osaltade cashewnötter

Vaniljlag:

2,5 dl vatten
1,5 dl råsocker
1 msk vaniljsocker eller en vaniljstång.

Vispa ihop vatten, socker och vaniljsocker eller stång och låt sjuda några minuter.
Låt lagen svalna något och skrapa ev ur vaniljkornen ur stången och släng den sedan.
Skär bananen i slantar och rör runt dem med citronsaften i en skål.
Häll vaniljlagen i en burk (ca 7-8 dl) och lägg i tomathalvor, bananslantar och nötterna. Blanda försiktigt.
Ät desserten helst ljummen med iskall vispgrädde eller någon "gräddvariant"

Som gräddvariant uppges: (%=fett)

Mager vispgrädde 27%, mest mättat

Sojagrädde 18%, mest enkelomättat, finns i hälsokosthyllan. Det är svårt att vispa upp grädde som är magrare än 27% men om man tillsätter 1 msk rapsolja och ½ msk citronjuice/dl går det bra att vispa upp det en aning.

Nötgrädde 20-30% ta 2-3 dl osaltade nötter eller skållade mandlar och mixa mycket fint. Tillsätt sedan dubbelt så mycket vatten. Smaksätt med vaniljsocker, för att grädden ska bli kraftigare kan man mixa i en banan.

Sesamgrädde 20%, mixa 2 dl sesamfrön noga och tillsätt sen 3-4 dl vatten i mixern. Söta med honung eller banan.

Guf 0%, mycket söt, Vispa 2 äggvitor med 1 dl strösocker och 1 msk vanillinsocker till en fast konsistens. Servera snarast.

Avrunnen youghurt 2-7%, mest mättat Låt rinna av i kaffefilter, gott med vaniljyoughurt, blir nästan som grädde.

Kesella 1% (gourmet 10%, kesella vanilj 6%)
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon