Tänkte dela med mig av 2 recept som vi ofta kör med hemma hos oss på helgerna då det ska vara lite extra festligt.
Recept nummer 1
Den första är väldigt enkel. Man skalar och tärnar upp 3 äpplen, 3 päron, 2 banan. Delar på en massa Physsalis och sen så filéar man 2 apelsiner så att det inte är något skinn kvar på klyftorna. Allt lägger man ihop i en glasskål.
Innan man börjar med skalning och tärning av frukten så har man tagit en vaniljstång och delat på den samt skrapat ut kärnorna i och lagt både kärnor och vaniljstång i en kastrull, tillsammans med 2,5 deciliter vatten och 1 deciliter socker. Detta får under tiden man skalar och tärnar frukterna koka ner så att det får en sirapsliknande konsistens.
När den sedan är färdig så tar man bort vaniljstången från sirapen och sedan ska man ta sirapen direkt från plattan och hälla på frukterna och röra om.
Till detta serveras vaniljglass men ska väl tillägga att det blir otroligt gott även utan glassen!
Recept nummer 2
Sätt ugnen på 250 grader.
Börja med att finriva cirka 150 gram vit blockchoklad.
Dela sedan dina favoritfrukter i stora bitar och blanda samman dessa i en ugnsfast form. Helst ska det inte vara vattniga frukter som apelsin utan mer fasta som äpple, päron, banan och jordgubbar. Vi brukar ha dessa 4 sorters frukt när vi gör denna rätten. När man lagt frukterna man vill ha i formen så sprider man ut all finriven vit choklad ovanpå. Sedan in i ugnen där den få stå tills chokladen börjar få en fin ljusbrun färg. Det är viktigt att den inte får stå för länge inne i ugnen så frukterna blir alldeles för mosiga och börjar "blöda", dvs rinna...
Servera direkt tillsammans med vaniljglass!
Om ni provar någon av dessa recept så dela gärna med er här om vad ni tyckte!
// Andreas