Full version: Rosenpudding ?
netaave
Har någon recept på rosenpudding? Det var min frisör som är från Estland som berättade om denna efterrätt som är gjord på rosenvatten och ska bli en len fin mousse.
Monica
Snabbt søk på Google gav detta recept på rosenpudding http://www.tine.no/oppskrift/4028/ - visserligen från Norge och inte Estland, men det är kanske samma pudding. Jag klistrar in det här och översätter till svenska... Men jag ser också att den inte innehåller rosenvatten så det kanske är en annan variant ?

4 porsjoner

ingredienser
• 6 plater gelatin
• 6 dl TINE kremfløte (vispgrädde)
• 2 ss sukker
• 1 dl søt sherry
• 1 dl kirsebærsaft (körsbärssaft)

Pynt:
• friske mynteblader

Tilbehør:
• Piano vaniljesaus
• kirsebærsaus
• iskrem, vanilje (vaniljglass)

Slik gjør du

Legg gelatin i bløt i kaldt vann ca. 5 minutter. Kok opp fløte og sukker. Klem vannet ut av gelatinplatene og smelt dem i den varme fløten.

Ta kjelen (kastrullen) bort fra varmen og tilsett sherry og 1 dl kirsebærsaft. Rør i blandingen av og til før den stivner (stelnar), så ikke fløte (grädde) og saft deler seg i to lag. Ha den halvstive puddingen i en stor vætet (blött..?) form eller i porsjonsformer. La puddingen få stivne i kjøleskapet.

Dypp formen(e) et øyeblikk i varmt vann og hvelv på fat/tallerkener. Drypp noe av vaniljesausen rundt og legg på iskrem (glass). Pynt med mynte. Server kirsebærsausen fra sausenebb (såssnipa).

Låter spännande. Hör av dig om/när du gjort den... eller om du finner det "riktiga" receptet
Monica
Skam den som ger sig - jag hittade ytterligare ett recept på rosepudding - denna gång med rosenvatten

Rosepudding
Ingredienser:
7,5 deler melk (mjölk)
1 del sukker (socker)
1 del fint maismel (majsmjöl)
5-6 dråper roseessens eller enda flere dråper rosenvann
(sjekk intensiteten)

Fremgangsmåte:
Varm opp 5 deler melk med sukkeret. Bland 2,5 deler melk med maismelet. Tilsett melblandingen samt roseessensen under stadig pisking (vispning) mens alt kokes opp. Kok til blandingen tykner (tjocknar). Hell i porsjonsformer som er skylt i kaldt vann. Avkjøl og server etter 8 timer sammen med en coulis basert på røde frukter/bær.


receptet ligger på denna sida http://www.aperitif.no/index.db2?id=68&dol...ist=1&start=100
netaave
Förstår allting utom "dråper"
Åsa, mälardalen zon 2
Dråper = droppar
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon