Lassila
06-05-2005, 11:21
Jag undrar om det finns någon här på forumet som har ett bra utprövat recept på sauerbraten? Jag har fått i uppdrag att laga det till tjejens födelsedag, 21 maj, har sökt på nätet och hittat massa recept men alla är så olika att jag inte vet vilka som är bra osv, och då vill man ha ett recept som man vet funkar. Nu är väll detta inte världen vanligaste rätt ( iaf inte i sverige) men det kanske finns någon som brukar eller har gjort sauerbraten någon gång...
ninnisky
08-05-2005, 17:40
Hej!
Har inte läst ditt tråd förrän nu och vet således inte om du har fått nått bra tips. Jag har gjort sauberbraten några gånger, men min mor har gjort det massor av gånger. Det var alltid min favoriträtt. Ska därför kolla lite på nätet innan jag ger dig ett förslag.
Till sauerbraten ska man ju ha Knödel till........
halloj,
här kommer ett äkta recept på Sauerbraten dessutom på originalspråk.
Fränkischer Sauerbraten
800 g Rindfleisch
270 ml Essig (Weinbrandessig)
1.3 Liter Wasser
40 g Zucker
2 Lorbeerblätter
8 Nelken
12 Wacholderbeeren
1 TL Pfeffer - Körner
1 große Zwiebel(n)
1 Karotte(n)
1 kleiner Knollensellerie
2 Lebkuchen (Soßenlebkuchen)
2 Scheibe/n Brot (getrocknetes Schwarzbrot)
150 g Sauerrahm
20 ml Öl (olja)
etwas Wein, weiß
Das Gemüse und die Zwiebel putzen und grob würfeln. Braten, Gemüse und Gewürze in einen großen Topf geben und mit Wasser und Essig bedecken. 3 Tage kaltstellen.
Den Ofen auf 250°C vorheizen. Das Schwarzbrot in Weißwein einweichen. Die Beize abseien und aufkochen. Dabei entstehenden Schaum abschöpfen. Den Braten trockentupfen und salzen.
Einen Bräter stark erhitzen. Das Öl hineingeben, das Fleisch gleichmäßig bräunen und wieder aus dem Bräter nehmen. Anschließend das Gemüse anbraten. Die Beize angießen und zum Kochen bringen. Den Braten, den Soßenlebkuchen und das eingeweichte Schwarzbrot hineingeben. Die Ofentemperatur auf 200°C senken und alles etwa 80 Minuten schmoren lassen. Den Braten aus dem Geschirr nehmen und warm halten. Die Soße pürieren, aufkochen und mit Sauerrahm verfeinern. Mit Salz und Pfeffer nachwürzen. Den Braten erneut in der Soße erhitzen und servieren.
Hoppas du kan tyska.
Lassila
09-05-2005, 14:51
tackar jo det där med tyskan ska nog lösa sig, jag jobbade ett tag i tyskland men det var 10 år sedan, så man får väl frächa upp den lite