CITAT (andersen @ 09-05-2005, 19:24)
En fråga vad har man åbrodd till?jag har sett den men är det bara till bränvin man har den?
Åbrodd innehåller liksom malört skadliga ämnen, varför den ska med försiktighet. Det är som du säger Andersen en eminent brännvinskrydda med en god citronsmak. En gammal sed är att använda åbroddkvistar i linneskåpen för att ge vällukt åt innehållet och hålla skadeinsekter borta (mal). Åbrodd fanns också med i kyrkbuketten som kvinnorna förr hade med sig till kyrkan för att inte somna under högmässan. Kyrkbuketten innehöll utöver åbrodd t ex doftsalvia, liljekonvalj och hägg. Den har även används inom örtmedicin som galldrivande, menstruationsökande, antiseptisk och sårläkande.
Om man sätter åbrodd i hästarnas grimmor håller det mygg borta på sommarbetet. Detta fungerar utmärkt även på människor, en krans kanske?
Mvh
Fenja