Full version: Hjälp!
Gabi
Hej!

Har fått tag på massor med hästgödsel som ser ut att vara brunnen.
Fråga 1! Har lagt ut den på allt planterat men det är svårt att mylla ner. Gör det något om man lägger den ovanpå?

Fråga 2! Eftersom kogödsel kostar (mig) skulle jag vilja använda hästgödseln. Jag odlar i hinkar. Kan jag då fylla hinkarna med hästgödsel och plantera mina tomater, gurka etc direkt i detta som jag kan göra med kogödsel? Eller blir det för starkt?

Tack för hjälp!

Gabi
Gabi
Glömde en sak: hur vet man att hästgödseln är brunnen? Är det när det är få maskar och den är lite "jordig" till sin konsistens? Gör det något om det finns klumpar i? Den jag fick är luktfri och låg långt ned i stacken men jag vet intee hur gammal stacken är .....

Gabi (igen)
Åsa, mälardalen zon 2
Egen hämtad gödsel kan vara starkare än den som finns på påse (som ofta är utblandad med torv) så jag skulle blanda ut den lite innan jag använde den till krukodling. Tomat är dock en växt som kan växa direkt i göldselstackar så den kan klara en hel del, gurkan däremot har lite vekare rotsystem så blanda ut gödseln lite mera till gurkan.

Riktigt väl brunnen gödsel ser ut och luktar som jord.
Gabi
Tack, Åsa, för kvickt svar.

Gabi tongue.gif
gammelnalle
"Kapar" denna fråga och fyller på (Hoppas Gabi ursäktar...)

Jag får hämta Hästskit hur mycket jag vill och har hämtat en de... men en bekant sa att sågspånen gjorde den värdelös... (det finns MYCKET sågspån i denna hög...) men MASKARNA verkar frodas och jag tycker det VERKAR som om "skiten" gör nytta.... ??????????

någon som vet??
Xelma
Läste någonstans att sågspån innehåller tensider som inte är bra i stor mängd, men jag vet inte mer. Vi undvek att ta ifrån "sågspånslagret" när vi hämtade hästgödsel, de har som tur är gått över till att låta hästarna stå på torv sen något år. Perfekt!
KURT
Sågspånet innehåller mycket kol, det "balanserar" ut kvävet i hästgödseln så gödsel med spån ger inte så mycket nettotillförsel av kväve. Däremot ger det mullämnen och bra stuktur till jorden, som all annan gödsel.
Shaggy
Sågspån innehåller inte tensider utan terpener. Terpener har vad jag fått höra en negativ inverkan på rotbildningen. Det jag har fått lära mig är att en gödselstack med spån i behöver ligga ett år längre än en med torv eller halm.
Xelma
Det var ju lite skillnad...

En liten kommentar här med: min dillpion blev vissen efter att den fått hästgödsel. Jag hade bara lagt på 3-4 cm så den inte skulla komma för djupt (står högt uppe). Det är kanske för starkt eller för surt, i en annan tråd sades urin vara surt och det samt torven i vår hästgödsel kanske blev för mycket.
Ingrid på Västkusten
Skulle tro att hästgödsel hamnade i ett för tätt lager! Sådant häder - man skall alltså lägga emellan och inte alldeles inpå om man är orolig för vad man har - obrän etc.


Såpn i hästdynga - man ser ju själv vad det är man hämtar"! IU en stcka är det gödsel med mera spån och mindre spån. Adderar man hönsgödsel i mängder till detta när man anlägger bäddar etc etc så kompenserar man näringsbortfallet som sker vid nedbrytningen av spånet. Och ser till at växterna får en jämnare tillförsel av näring. Så - visst gammelnalle det FUNGERAR det med. Man behöver inte ta de bitar där det är mera spån än dynga iofs.

Sedan får vi itne glömma att dte är mera sturktu och mul och LITE näringsämnen i hästdyngan man hämtar. Toppa med benmjöl och hönsgödsel om man ha rspeciellt näringskrävande växter.

Jag ahr använt halvbrunnen dynga med goda resultat men då får ma se till att det inte hamnar PÅ växterna utan emellan. Rosorna byr sig inte om det kommer några ordentliga givor runt fötterna på dem tvärtom!
Och jag låter min ligga ovanpå¨. Sedan kommer der gräsklipp på det. Är mera och nuflrtiden en anhängare av 'lager på lager' principen. Maskarna blandar jusedan det mesta......
Xelma
Ja, 6 släp gödsel blandar man inte ner, det får ligga 10cm ovanpå...
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon